U nadi da se ovakvo izdanje festivala nikada više neće ponoviti – uz vatromet i zvuke trubača Gorana Cekića koji su sa niške Tvrđave na južnjački način izveli „Kada sveci marširaju“ (When the saints go marching in), sinoć je zavrešeno septembarsko izdanje Nišvilla


Ovo je, inače, drugo izdanje Nišvilla (posle avgustovskog ONLINE na Letnjoj pozornici i bez prisustva publike) tokom 2020, koja je zbog globalne situacije sa virusom COVID-19 bila najteža godina za organizovanje i realizovanje programa od osnivanja festivala.

Septembarsko izdanje, sa ograničenim brojem posetilaca sadržalo je nekoliko besplatnih muzičkih (Youth – Museum i Welcome stage) i flmskih programa (Movie stage i Kristina stage), a koncerte i filmske projekcije je, prema proceni direktora festivala Ivana Blagojevića, pratilo kao i prvo izdanje (1995. godine) – nekoliko hiljada posetilaca – uključujući i sve prolaznike koji su se zadržali i otpratili makar jedan koncert ili projekciju.

– Od 17. do 20. septembra, na Youth stage-u ispred Nišville jazz muzeja održano je 14 koncerata. Nastupili su Nišville youth Arkestra, Milan Petković Quartet, Glib, El Mejor, 4G’s, LAB Organ Trio, Dečji hor “Čarobna nota”, međunarodni omladinski JAIN (Jazz and Interculturalism) projekat (4 koncerta), Johny Quartet, South Rail Messengers, a program je zatvorio sastav Artan Lily. U sklopu matine programa na Welcome stage-u nastupilo je osam grupa (Godina konja, Oposite Way, Hot Spot, Paradox, Rusty Strings, Tomycoustic, T.U.N.E i Mokri Jazz). Na „Kristina Stage-u je nastupilo četvoro pijanista koji su pratili neme filmove (Marija Antunović, Sofija Vukić, Aleksandar Mitić, Vuk Petrović), a na Nišville movie stage-u je prikazano 26 filmova – kazao je Blagojević.

Kraj uz žute lubenice

Direktor festivala je podsetio i da je uručena Nišville nagrada za životno delo proslavljenom džez pijanisti, kompozitoru, aranžeru, pedagogu, džez promoteru, istoričaru džeza i esejisti Milošu – Miši Krstiću.

– Septembarsko izdanje ovogodišnjeg Nišvila smo, posle nastupa grupe Artan Lili, završili onako kako smo ga i otvorili: uz posluženje žute lubenice i muziku uživo sa “Nišville Jazzcycle”, koji je tokom leta sve vreme bio parkiran ispred Nišville jazz muzeja – naveo je Blagojević.