– Postoje realni izgledi da učestvujem u novembru na Međunarodnoj izložbi golubova u Brnu, u Češkoj. Ako nađem sredstva da odem i odnesem svoje najbolje primerke, osvojićemo Evropu – navodi vranjski odgajivač Siniša Damnjanović Frenki

Piše: Dušan Đorđević

Borba Siniše Damnjanovića Frenkija iz Vranja, da se sačuva i ozvaniči stara rasa srpskih golubova poznata na jugu Srbije kao vranjski izvorni golub, traje bezmalo tri decenije. To su „zeleni“, „tekiri“ i „silveri“, srednje veličine, izduženih tela sa vodoravnim linijama, snažnih i širokih grudi, niskih nogu, uzdignutog i ponositog držanja, veseli golubovi koji su se u Vranju čuvali još za turskog zemana, a procvat dostigli početkom 20. veka.

– Najveći sam odgajivač vranjskog izvornog goluba sa preko 150 jedinki, od kojih su pojedine vrhunskog kvaliteta i mogu da konkurišu na izložbama u Evropi za najveća priznanja. Prve primerke dobio sam od poznatog vranjskog odgajivača Zorana Sajle, 1988. godine, zaljubio se u njih i krenuo mukotrpno da stvaram jato, a od 1995. godine i u veliku borbu da se prizna rasa kao autohtona – govori Damnjanović.

vranjski visokoletac 1

Vranjski izvorni golub

Ili ne pokušavaj ili dovrši

Novu rasu vranjskog izvornog goluba proglasila je Komisija, u februaru 2010. godine, na čijem je čelu bio Ratko Ivanković, tadašnji predsednik odgajivača sitnih životinja Srbije. U komisiji je bio delegat Dragan Nikodijević Jagnje iz Niša.

– Neizmerno smo im zahvalni jer i danas imamo podmetanja od pojedinih odgajivača, koji nisu članovi uduženja, a žele da našeg goluba predstave kao niškog gugutana. Neverovatno, ali pojedinci još uvek misle da golubovi južno od Niša nikad nisu odgajani – navodi Damnjanović.

Čuvanje golubova, izvođenje mladih, kad se ne spava i danju i noću, više je od hobija. To je posvećenost, strast koja vrlo brzo, kao kod Frenkija, prelazi u način života. Zato se on uvek držao one narodne: „Ili ne pokušavaj ili dovrši“.

– Prvo sam stvorio manje jato, a onda posmatrao svaku jedinku ponaosob. Pratio i beležio njeno ponašanje, zdravstveno stanje, opšte i posebne karakteristike rase, a to je najteže. Izvršti pravu selekciju za parenje je preduslov za stvaranje vrhunskih primeraka. Treba za to „imati oko“, strpljenje, instinkt. Uz to ide pravilna ishrana, pažnja i briga. Tako nastaju šampioni – ne otkrivajući sve pojedinosti objašnjava Damnjanović.

Odrekli smo se poroka

Ovaj vrhunski odgajivač inače je radniik obezbeđenja. Sa suprugom, takođe radnicom, ima trojicu sinova. Iako žive krajnje skromno, važe za složnu, poštenu, ponosnu porodicu.

– Svi smo u službi golubova. Za njih mora sve da ima, pa tek onda za nas. Sinovi mi pomažu, stariji su savladali puno toga i već su odmena u mnogim stvarima. Kad imate veliko jato posla ima preko glave. Odrekli smo se svih poroka, golubovi su na prvom mestu. Srećni smo jer je naša osnovna pokretačka snaga – ljubav! – kaže Damnjanović.

Zaljubljenici dolaze sa svih strane da vide, kupe koji primerak, kako bi čuvali vranjske lepotane, a visokoletače.

– Prodajem mlade primereke, savetujem buduće odgajivače. Dosta mojih golubova je otišlo put inostranstva, najviše za Nemačku, potom za Novi Pazar, Zaječar, u razne gradove u Vojvodini. Retko ko uspe da održi našu rasu, jer su ljudi nestrpljivi, požure i onda se glavne karakteristike gube – ističe Damnjanović.

Vranjski visokoletač u Brnu?

vranjski visokoletac 2

Naši golubovi mogu da osvoje Evropu

Vranjski izvorni golub je među prvim brendovima našeg grada koji je pred vratima Evrope.

– Postoje realni izgledi da učestvujem u novembru na Međunarodnoj izložbi golubova u Brnu, u Češkoj. Ako nađem sredstva da odem i odnesem svoje najbolje primerke osvojićemo Evropu. Onog časa kada budemo upisani na golubarsku kartu Evrope mi ćemo Vranje afirmisati na pravi način – kaže Danjanović.

On navodi da je zanat „učio i krao“ od starijih kolega, a to su Zoran Sajla, Bora Trebešinjče, Žive Kostreš, Pecko i Necko, Zoran Ilić Šaća, Dule Jovanović Mina, Dule Meze, Mile Dimić Konj, Vučko milicajac i drugi. Zato svoje ogromno znanje Danjanović rado prenosi na nove, a posebno na mlađe odgajivače.

– Spreman sam da poklonim par golubova kad vidim da je neko „zagrizao“ za vranjskog izvornog goluba. Retko je takvih, pojave se, ali nisu istrajni i strpljivi, a bez toga nema uspeha – navodi Damnjanović.

On dodaje da su odgajivači vranjskog izvornog goluba, među kojima su i Nenad Tomić, Dalibor Spasić, Milan Tomić, Ivan Mladenović, neizmerno zahvalni za podršku predsedniku Udruženja odgajivača sitnjih životinja u Vranju Nenadu Dodiću na dugogodišnjoj podršci.

– Hvala Dodiću, on je uvek uz nas. Očekujemo da nam se pridruži veliki ljubitelj sitnih životinja i odgajivač golubova Slađan Mišić, vlasnik mesare „Mišić“. Izrazio je želju da odgaja vranjske „zelene“, „tekire“ i „silvere“ i da aktivno učestvuje na afirmaciji našeg brenda – navodi Damnjanović.

Ne daju izložbu

– U poslednje četiri godine vranjskom društvu uzgajivača sitnih životinja uskraćana je sva logistička i materijlna podrška lokalnih čelnika. – Participirali smo četiri godine za izložbu, za afirmaciju uzgajivača sitnjih životinja, pre svega, za afirmaciju grada. Odbijani smo redovno. Naš zahtev, prema saznanjima, završavao je u fioci tadašnjeg gradonačelnika. Dobijali smo ranije prostor, prvo hol Sportske hale, pa potom jedan prostor u Domu kulture. Postoje prostorije i sad koje su slobodne i nadamo se da će nam novouspostavljena vlast ustupiti prostor i omogućiti minimalna sredstva kako bismo izložbu organizovali kako priliči gradu Vranju – ističe Damnjanović.