Ove godine u večernjim pratećim programima (od 19:30) na Open, Air, Youth i Kristina binama (u Tvrđavi) Nišville jazz festivala nastupiće 48 sastava iz Srbije, Kanade, Francuske, Hrvatske, Poljske, Švajcarske, Bugarske. Među njima je i vranjski bend Free Fours. Svi programu su besplatni.


 

Program na Open stage-u u četvrtak 10. avgusta otvoriće novosadski sastav Gravy Tune, a nastupiće i Tim Group iz Smedereva, bluegrass kvartet iz Bugarske Lily on the west, a uz podršku Saveta za kulturu Kanade nastupiće kvartet koji predvodi kontrabasista Artie Roth.

U petak će se predstaviti Creativo string Quartet iz Niša, Srđan Japan i Richard III iz Kragujevca, internacionalna postava Muhi Tahiri & Friends koja dolazi iz Švajcarske i beogradski sastav Bullet For A Badman.

U subotu su na programu niški sastavi Tune i Jazz Addicts, beogradski irish-punk sastav Cassidy’s Brewery (kao izabrana grupa sa prošlogodišnje Kuršumlijske gitarijade) i Jazz Flood – sastav iskusnih beogradskih muzičara koji žive na različitim stranama sveta.

Poslednjeg dana, u nedelju 13. avgusta nastupiće Špajz iz Kragujevca, beogradski flamenko sastav Pata Negra, Uroš Spasojević Projekat iz Valjeva i ponovo okupljeni niški kultni bend Arnold Layne & Alhemija.

Air stage

Na Air stage-u (blues, country, dixie…) prve večeri nastupaju niški sastav Kolege, Neđa & Srđan, Japan jazz septet iz Kragujevca, Pilot Blues Band iz Valjeva i Blues Lady iz Subotice.

U petak će se predstaviti The Gamblers iz Sremske Mitrovice, Tobacco Blues Band iz Banjaluke, doajeni ex Yu blues scene – beogradski Di Luna Blues Band i niški sastav The Sons.

Niška grupa Dexter otvara program u subotu, a zatim slede nastupi Dixieland banda Čakovec, MT Blues Banda iz Šapca i Petting Blues Banda iz Novog Sada.

Poslednje večeri festivala nastupaju Prljave Sestre iz Niša, Šinobusi iz Novog Sada, niški sastav Slide Ride, a program zatvara internacionalna postava Two Bags Bluesman koju predvodi pevač i usnoharmonikaš Slavko Jovanović.

Nišvil Dixie band Čakovec

Dixie band Čakovec

Youth stage

Na Youth stage-u namenjenom mlađim muzičarima, a koji i ove godine pomaže Delegacija Evropske Unije u Srbiji, prve večeri će se predstaviti učenici Škole “Art Centar” & Prijatelji, multinacionaln sastav iz Bujanovca Strangers from South, Jevrem Ćosić Trio iz Beograda i niški sastav Epicoustic.

Drugo veče otvaraju učenici Škole Olivera Katića “By Heart”, grupa iz Vranja Free Fours, niški sastav The Irish Clovers i Monsegur Jazz Sextet koji čine, članovi džez sekcije koledža iz istoimenog grada u Francuskoj.

U subotu nastupaju laureati Naissus gitar festivala održanog ovog proleća, beogradski trio koji predvodi šesnaestogodišnja multitalentovana pijansitkinja i kompozitorka Katarina Kochetova (čiji otac sa svojim kvartetom nastupa u glavnom programu), beogradsko-leskovačka kombinacija studenata džeza Nikičić + Cvetković Quintet i trio koji predvodi velika nada poljskog džeza – pijanistkinja Aga Derlak (čiji je nastup pomognut od strane Ambasade Poljske i asocijacije „Jazz po Polsku“).

U nedelju program otvara kuršumlijski sastav Ruke, a u nastavku nastupaju Bas i Stega iz Pančeva, sve aktuelnija Tamara Kezz i na kraju – još jedan sastav studenata džez odseka FMU u Beogradu – Nevena Pejčić Quintet.

Kristina stage

Na Kristina stage-u uz neme filmove svake večeri će svirati pijanisti: Vladimir Jelenković, Bojan Cvetković, Leonel Terrancle, Zorana Lazarević i Aleksandar Stevanović.

Nišvil Katarina Kochetova Trio

Katarina Kochetova Trio

Welcome stage

Sastavi koji će nastupiti na Welcome stage-u (po dva nastupa svakog dana od 18:00, kod česme Kraljice Natalije ispred Tvrđavskog mosta) i poželeti dobrodošlicu posetiocima Nišvilla su: Monsegur Jazz Band, Katarina Kochetova Trio, Strangers from South, Nikičić + Cvetković Quintet, Blue Bosses Trio iz Niša, Škola “Art Centar” & Prijatelji i Irish Clovers.

Jazz for Kids

Na Jazz for Kids bini u Tvrđavi nastupiće učenici niških škola muzike, kao i mlađi polaznici Nišville workshopa, koji će se od 10. do 13. avgusta, od prepodneva do večeri održavati u niškom Simfonijskom orkestru.