Kubanski muški a cappella sekstet Vocal Sampling nastupiće na Nišville jazz festivalu 14. avgusta 2020. Ovaj vokalni sastav, koji glasovima dočarava muzičke formacije u rasponu od rok benda pa do filharmonije, do sada je objavio osam albuma


 

Nastup Vocal Sampling publiku u prvom trenutku ostave u neverici, odnosno “otvorenih usta, a bisevi su, po pravilu, propraćeni salvama aplauza. Svetsku popularnost stekli obradama pop – rok hitova kao što su “Hotel California” ili “Every breath you take” u kojima su bukvalno prekopirali originalne aranžmane, i to tako da većina neupućenih misli da je reč o nekom audio-tehničkom triku.

Grupa prijatelja iz Havane

Iako na repertoaru imaju i kompozicije iz domena klasičnog i latino džeza, negro spirituala, ali i dela klasične muzike (“Tako je govorio Zaratustra”), članovi sastava se prevashodno čvrsto drže svojih korena, bilo da izvode afro – kuban standarde ili autorske kompozicije.

Sve je počelo 1989. godine, kada je grupa prijatelja – studenata Muzičke akademije u Havani, razonode radi, krenula da glasovima imitira instrumente (u rasponu od udaraljki i basa, preko limenih i drvenih duvačkih instrumenata, pa do gudača, gitara sa svim mogućim efektima… sve do klavira) i da to sklapa u aranžmane, na tragu koji su još tridesetih godina dvadesetog veka naznačili američki sastavi “Mils Brothers” i “Delta Rhythm Boys”.

Tri Grammy nominacije 2012.

Već prvi album “Una forma mas” (1993) skrenuo je pažnju publike širom sveta, ali i muzičara kao što su Bobby McFerrin, Peter Gabriel, Paul Simon… Godine 1996. dobili su poziv Quincy Jonesa da zajedno sa Chaka Khan, Phill Collinsom, Mickom Hucknalom i Toots Thielmansom nastupe u programu kojim je na Montreux Jazz Festivalu obeleženo pola veka karijere ovog legendarnog producenta, kompozitora i bend lidera.

Vocal Sampling praktično od tada imaju veoma frekventan raspored turneja, a bili su među headlinerima na velikim festivalima u Engleskoj, Španiji, Nemačkoj, Kanadi, Brazilu, Meksiku, Japanu, Sad, Švajcarskoj, Francuskoj, a jedna od potvrda velikog uspeha i zaslužene popularnosti svakako je bio nastup (u sklopu serijala koncerata “ BBC Proms”) u legendarnom londonskom Royal Albert Hallu.

Njihov album “Cambio de Tiempo” imao je čak tri Grammy nominacije 2012. godine u kategorijama: najbolji tropical album, najbolji snimak i producent godine i najbolje producirana pesma.

Vocal Sampling nije samo atrakcija

Prikazi nastupa u najčuvenijim svetskim medijima potvrđuju da Vocal Sampling nisu tek puka atrakcija tj. egzibicija koja za cilj ima samo da “na prepad” publiku ostavi “otvorenih usta” , a nepoverljive natera da provere da li se iza bine ne nalazi pravi orkestar (što se, istini za volju – uvek i događa!), već jedna kompletna, skladna i originalna muzička priča.

Članovi sastava su: Rene Banos Pascual (umetnički direktor, kompozitor, aranžer glavni i prateći vokali), Oscar Porro Jimenez (bas), Reinaldo Sanler Maseda (glavni i prateći vokali), Pedro Guillermo Bernard Coto (udaraljke), Luis Alberto Alzaga Mora (glavni i prateći vokali) i Ruben Dario Perez Guerra (glavni i prateći vokali).