Čuveni world music sastav iz Francuske Gipsy Kings, predvođen gitaristom Pacom Baliardom, nastupiće u nedelju, 12. avgusta na završnoj večeri ovogodišnjeg Nišville jazz festivala


 

Ova jedinstvena putujuća muzička porodica slavi značajan jubilej, 25 godina postojanja, a na Nišvilu će dobiti najveću festivalsku nagradu, Grand Prix – statuetu Šabana Bajramovića, koja se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Ruke od srebra

Inače, Paco Baliardo je jedan od sinova čuvenog gitariste i pevača Rikarda Baliarda, poznatog pod umetničkim imenom Manitas De Plata (“Ruke od srebra”) koji je flamenku kao lokalnoj muzičkoj tradiciji otvorio vrata svetske scene i za kojeg je još pre više od pola veka veliki Pablo Pikaso rekao: “Taj čovek je veći od mene!”

Prošlo je 25 godina otkada su Gipsy Kings zainteresovali svetsku publiku svojim prvim albumom koji je postao pravi fenomen. Sertifikovani su platinastim i zlatnim tiražima širom sveta, uvodeći milione slušalaca u jedinstvenu i neodoljivu mešavinu tradicionalnih flamenko stilova sa ritmovima “zapadnjačkog” pop i latino zvuka, a istovremeno lucidno koristeći elemente “gipsy jazz” izraza. Od tada je bend stalno na turneji, prodao je skoro 20 miliona albuma, dospevši do najudaljenijih delova planete.

Gipsy swing

Gipsy Kings su se diskografski vratili na scenu svojim devetim albumom “Savor Flamenco”. Ovaj projekat omogućio je članovima grupe da prvi put u svojoj karijeri sami snime i isproduciraju svoj materijal i ne zavise od surovih pravila velikih izdavačkih kuća.

Tokom godina, u svoju muziku Gipsy Kings su uključili elemente latino i kubanskih stilova, arapsku etno muziku, rege i džez gitarski zvuk koji često podseća na francuskog “gipsy swing” virtuoza Django Reinhardt-a. Ipak, kao što se može čuti i na njihovom novom albumu, nikad nisu izgubili jaku povezanost sa tradicionalnim flamenko zvukom.

Gipsy Kings će razigrati celu planetu

“Bamboleo”, “Volare”, „You’ve got a friend in me“ su najveći hitovi ovog sastava koji su omiljeni kod više generacija publike, a Gipsy Kings su prepoznatljivi i po originalnoj i vrlo kvalitetnoj obradi velikog hita “Hotel California” grupe The Eagles.

Članovi benda Gipsy Kings, u vreme kada nisu na turnejama ili u studiju, žive sa svojim porodicama na jugu Francuske, u oblasti Montpellier koja je u mnogim segmentima definisala njihov identitet i zvuk. Svaki put, vrativši se u svoju izolovanu enklavu, ponovo prožive iskustvo imigranata koji dolaze u neku novu zemlju.

Za aktuelnu turneju Gipsy Kings feat. Paco Baliardo imaju vrlo važnu poruku za publiku širom sveta, kao i za posetioce Nišville festivala: “Muzika Kingsa razigraće celu planetu”!