Kad bi nekim čudom Igor Andonov umeo da sasluša sebe, da ukrsti svoje izjave, shvatio bi koliko je besmisleno ono što govori. Naime, ovih dana je rekao da je povratak socijalista u vlast najveća prevara građana Vranja, a dva reda dalje da je Milenković najbolji gradonačelnik u istoriji grada. Evo zato logičnog pitanja za Andonova: da li će njegov ortak podneti ostavku zbog najveće prevare Vranjanaca ili će kao najbolji gradonačelnik učestvovati u njoj?


Piše: Zoran Radulović


 

Ostavka koju je juče najavio zamenik gradonačelnika Igor Andonov svakako je bila vest dana na lokalu. Konkretan razlog za taj potez još nam nije poznat, a mislim da nikada i neće biti poznat, jer logičnog, politički utemeljenog objašnjenja i nema.

     Po svemu sudeći, Igorova pizma na SPS zbog očekivanog ulaska te stranke u lokalnu vlast dostigla je vrhunac, pa je čovek utripovao da kao ozbiljan političar mora da ispuni obećanje koje je onomad dao u intervjuu za portal VranjeNET.

Sve je počelo sa Botom

     Ništa tu ne bi bilo čudno i za žaljenje da Andonov nije, nekada, bio jedan od najperspektivnijih mladih lavova na lokalnoj političkoj sceni i potencijalno ključni politički igrač Vranja u narednih 30 godina. Taj čovek je, međutim, ničim izazvan, iz nekog zaumnog razloga, od trenutka napuštanja DS, vrlo temeljno radio na sjebavanju sopstvene političke karijere. Na vreme sam pokušavao da ga odvratim od toga, ali ko sam ja…

     Igor Andonov već duže vreme ne razume šta se događa na domaćoj političkoj sceni, što je bolji scenario za njega, jer bi mu maliciozniji od mene rekli da je u poslednjih godinu i kusur sve radio iz niskih pobuda.

     Najpre, Andonov nije shvatio da Boris Tadić spada u političare odgovorne za stanje u kojem se danas nalazi Srbija, da je on taj koji se bratski izljubio sa SPS-om, govoreći o zajedničkim bolima dve stranke, da je to političar koji je okrenuo dobar deo pristojnog sveta protiv DS (beli listići), državnik koji je pospešio formiranje SNS i njihov dolazak na vlast, lider koji je ostavio svoju stranku na cedilu. Šta je tim povodom uradio Andonov? Umesto da ostane u DS i sačeka bolja vremena, pohitao je za Botom.

Zli socijalisti i prepošteni Igor Andonov

     Igor Andonov je politički aktivan više od deset godina, ali je sada potpuno jasno da nije razumeo pravila igre na blatnjavom terenu. On je od 2008. do 2012. bio zamenik gradonačelnika zahvaljujući koaliciji koju su demokrate, kojima je tada pripadao, napravile sa SPS.

     Ako su socijalisti tako zli, kako danas tvrdi, što ostavku nije podneo 2009? Ili 2011? Što tada nije istupio iz DS? S kojim pravom on, Igor Andonov, posle svega, može da kaže socijalistima da idu na opoziciono trežnjenje? Kako to da neko ko želi ozbiljno da se bavi politikom, neko ko ima ambiciju da upravlja životima drugih, ne može da shvati da je idiotski govoriti protiv onoga sa kim si četiri godine delio vlast? Ili je možda mislio da smo mi idioti?

     No, ništa od svega toga ne bih zamerio Andonovu – odbio bih mu na temperament, na inat, na bilo šta – da njegov politički sunovrat nije daleko dublji.

     Šta je ključni problem Igora Andonova? To što je on, kao navodno građanski orijentisan političar, iz stranke Zorana Đinđića, nekim čudnim putevima gospodnjim zaključio da je koalicija sa recikliranim radikalima i gomilom presvučenih grabljivaca idealno rešenje za Vranje. Ni danas ne mogu da dokonam otkud mu ta “genijalna” zamisao.

Drugarstvo je drugarstvo, a politika su rezultati

     No, nije ni tu kraj političke nepromišljenosti Igora Andonova. Naime, on je, mrtav ‘ladan, svoj ulazak u ortakluk sa naprednjacima opravdavao drugarskim vezama sa lokalnim predstavnicima te stranke, posebno sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, čime je svoje političko delovanje, nemam adekvatniji izraz, zacementirao kao diletantsko.

     Kakvi, bre, drugari, old chaps, kolege sa fakulteta? WTF? O čemu pričamo?

     Kad bi nekim čudom Igor Andonov umeo da sasluša sebe, da ukrsti svoje izjave, shvatio bi koliko je besmisleno ono što govori. Naime, ovih dana je rekao da je povratak socijalista u vlast najveća prevara građana Vranja, a dva reda dalje da je Milenković najbolji gradonačelnik u istoriji grada. Evo zato pitanja za Andonova: da li će njegov ortak iz kraja podneti ostavku zbog najveće prevare Vranjanaca ili će kao najbolji gradonačelnik učestvovati u njoj? Šta će Milenković da preduzme? Je l’ će da krene za drugom ili za strankom?

     Igor Andonov je pokazao zavidne organizatorske sposobnosti, jer je u okviru SDS u Vranju uspeo da okupi pristojnu ekipu ljudi i pređe cenzus na lokalnim izborima prošle godine. Uzalud. Umesto da ljubomorno čuva mali, ali dragoceni kapital, da radi na širenju odbora, na programu za lokal, on odlučuje da postane Igor Prilepak, lokalna ikebana Vučićeve puzeće diktature.

Trežnjenje

     Kako to da Andonovu nikada nije palo na pamet da su SNS i SPS istorijski, politički i interesno toliko povezani da su najprirodniji mogući partneri u domaćoj političkoj kaljuzi, a da koalicija na lokalu ne zavisi ni od Slaviše Bulatovića, ni od Zorana Antića, nego od dogovora u Beogradu? Zar Andonov nikada u svojoj političkoj karijeri nije imao priliku da vidi kako to funkcioniše? Je l’ prespavao 2004. godinu i toplog zeca kroz koji je provučen Nenad Nedeljković, ni kriv ni dužan? Da sad ne pričamo o događajima iz 2008, kada je Dačić preveslao na Botinu stranu, a Andonov upao u ekstazu, što mu je oduzelo mogučnost kritičkog promišljanja.

     Poslednji biser u niski je njegova ostavka. Zašto Igor Andonov uopšte podnosi ostavku, kad već briljira sa pajtosima iz SNS? Je l’ rekao da će to da uradi ako socijalisti uđu u vlast? Pa je l’ su ušli u vlast? Koliko ja znam, još nisu.

     Na kraju krajeva, što lepo nije sačekao da SPS pripuste u koaliciju, ako je siguran da će to da se desi, pa da onda ortacima iz SNS lepo pogleda u oči i pusti ih da mu objasne zašto moraju da ga smene. Možda bi mu to pomoglo da se konačno otrezni od politike.

Prvi komentar

  1. haos tek sledi

    Andonov nije glup, on pretpostavlja da će pred sledeće lokalne izbore sns da se podeli i priključiće se struji koju hvali, tako da ne isključujem mogućnost da će se on u nekom periodu vratiti na vlast. Sa druge strane, a koja nema veze sa strujom koju hvali u tome mu pomaže i komandant bivši koji se sastaje javno u kafiću sa tuš gradonačelnikom, ludakom sa meterisa i čovekom koji se ne zove božidarka već… a sve to sa ciljem povratka na vlast krimi advokata i rušenje ovakvog sns-a koji ionako nema perspektivu da ostane ovakav kakav je, tako da andonov izlazi iz ove priče po njegovom viđenju kao pobednik.