Džej Džejkobs – LUDE GODINE; Izdavačka kuća Dereta, 2013;

  

U poplavi prežvakanih života velikih domaćih i stranih muzičara, retko se pronalazi tiskovina iz koje zaista možete da saznate nešto novo. Biografija Toma Vejtsa “Divlje godine”, koju je napisao Džej Džejkobs, međutim, spada u bolja ostvarenja ovog književnog žanra.

tom_0

Džejkobsov rad prožet je dubokim poštovanjem prema Tomu i njegovom delu. U “Divljim godinama” nećete pronaći pikanterije iz Vejtsovog privatnog života, odnosno detalje o gluvarenju po “trendi-raspad mestima”, opijanju, druženju sa polusvetom i sukobima sa ličnim demonima iako su to nezaobilazni izvori njegove poetike.

U knjizi saznajemo da je Vejts od svog života neprestano gradio mit zato što mu je to bilo zabavno. Džejkobs pokušava da razdvoji fikciju i činjenice, ali bez želje da ruši umetnikovo viđenje sopstvenog bivstvovanja. U tom smislu, meni najzanimljiviji je deo koji govori o Vejstvovom rođenju i odrastanju. Istinske biografske podatke ćete svakako pronaći, ali u pamćenje ipak ulazi ono što pesnik želi.

– Rođen sam kao veoma mlad na zadnjem sedištu taksija, na parkingu, ispred bolnice (…) Prvo što sam morao da uradim, bilo je da platim dolar i osamdeset pet po taksimetru – tvdio je Vejst u nekom intervjuu, dodajući da mu nije bilo lako, pošto nije imao džepove.

“Lude godine” oslikavaju Vejtsovu genijalnost, odnosno njegovu potrebu da priča priče o običnim ljudima. I da bude slobodan.

– Razlog zbog koga sam ušao u svet muzike je da ne bih morao da se prilagođavam. Ako treba da prilagođavam svoju muziku, onda više ne treba da budem u tom svetu – rekao je jednom prilikom Tom.

I nikada se zaista nije prilagođavao trendovima, pa ni pomami za novcem koja je odavno zahvatila velikane svetske muzičke scene. Šuštanju dolara nisu odoleli Klepton, Sting, pa ni Dilan, ali jeste Tom. Kako sam kaže, nikada nije želeo da bude “na čipsu”, odnosno da se njegov rad koristi u propagandne svrhe.

– Zaista sam protiv ljudi koji dopuštaju da njihova muzika bude samo džingl za farmerke ili pivo. Ali, kažem, dobro, okej, sada znamo ko si. Jer uvek se radi o parama – kazao je Vejts.

Tokom karijere koja traje preko 40 godina nije se prodao, niti je povlađivao ukusu publike, naprotiv. Tom Vejts nikada nije bio “hit meseca”, ali zato nema šanse da ga pobrkate sa nekim drugim. Uvrnuta kombinacija atmosfere devetog kruga pakla i nežnih balada ostaje zauvek uklesana u pamćenje. Da li ćete ga zbog toga zavoleti vaš je problem. Možda vam u tome pomognu “Lude godine”.

Z. R.