Legenda ex Yu jazz i rock scene Tihomir Pop Asanović na ovogodišnjem Nišvilu će predstaviti novi album “Povratak prvoj ljubavi”, objavljen kao dupli CD, ali i na vinilu (na hrvatskom i engleskom), kao i dva prethodna albuma (obajavljena sedamdesetih), “Majko zemljo” i “Pop”


 

Tihomir Pop Asanović i Sabrina Hebiri, koja je otpevala sve pesme na novom albumu, navode da je, uz stalni bend sastavljen od mlađih snaga, u snimanju učestvovalo mnogo legendarnih muzičara iz cele bivše Jugoslavije (Aki Rahimovski, Janez Bončina, Radomir Mihajlović Točak, Vedran Božić, Dragi Jelić, Vlatko Stefanovski, Jani Moder, Petar Grašič).

Za nastup na Nišvilu najavili su nekoliko specijalnih gostiju.

Morate svirati sa boljima od vas

Pop Asanović je rekao da je imao sreću što je u svim bendovima, u kojima je svirao na početku karijere, bio najmlađi i ujedno “najslabiji” muzičar.

– Ako želite stvarno da napredujete u muzici, morate svirati sa boljima od vas. Ono što sam ja naučio od Boška Petrovića ili Miljenka Prohaske – a naučio sam mnogo i na tome sam im neizmerno zahvalan – nešto je što sada pokušavam da prenesem mlađima i nadam se da sam u tome uspeo. A da li stvarno jesam, čućete na albumu i na koncertima – kaže Pop Asanović.

Fantastična mlada pevačica Sabrina Hebiri, rodom iz Rijeke, nije bila nepoznato ime na hrvatskoj džez sceni ni pre ovog albuma, ali kaže da je učešće u ovom projektu nešto o čemu je mogla samo da sanja.

– Meni su stilovi poput džeza, soula, r`n`b-a veoma bliski. Često nastupam sa svojim jazz sastavom, na festivalima i muzičkim programima na TV-u, ali je saradnja sa Popom do sada bila najveći izazov, ne samo zato što je reč o legendi džez roka, već što ta legenda i dalje odlično svira i pravi muziku koja vam daje slobodu da se izrazite, ali kojoj morate dati ono najbolje što možete – rekla je Sabrina Hebiri.

Tihomir Pop Asanović među pet najboljih

Tihomir Pop Asanović, nekrunisani kralj hammond orgulja, rođen je u Skoplju gde je i završio srednju muzičku školu, a deo detinjstva proveo je i u Nišu. Jedan je od najistaknutijih džez, rok i pop instrumentalista, ali kompozitora na ex Yu sceni. Još kao tinejdžer je sa različitim ekipama svirao po evropskim klubovima i američkim vojnim bazama, a onda se 1968. vraća u Zagreb, osniva grupu Generals i uporedo svira u sastavima legendarnog džez vibrafoniste Boška Petrovića.

Zahvaljujući tim nastupima, magazin “Jazz podijum” ga je stavio na listu pet najboljih evropskih orguljaša. Bio je član originalne postave grupe Time i jedan od osnivača kultne džez rok grupe “Septembar”. Nastupao je i snimao sa mnogim poznatim izvođačima raznih žanrova: od Tome Zdravkovića, preko sastava “Pro Arte” do “Yu grupe”, “Smaka” i Josipe Lisac (na kultnom albumu “Dnevnik jedne ljubavi”).

Novi domaći zadatak

Sredinom sedamdesetih je objavio dva solo albuma – “Majko Zemljo” (1974) i “Pop” (1976) – koji su možda najbolja ostvarenja na jugoslovenskoj progresiv i džez rok sceni.

Imao je priliku da se upozna i/ili jammuje sa mnogim poznatim džez, pop i soul izvođačima, među kojima su i Dizzy Gilespie, Art Farmer, Quncy Jones, Slide Hampton, Ray Charles, Frank Zappa, Frank Sinatra, Michael Jackson….

Nakon decenija provedenih u SAD, gde se uglavnom bavio trgovinom instrumentima, Tihomir Pop Asanović se vratio u Zagreb i nastavio sa muziciranjem u punoj formi – iz koje očigledno ni u godinama neaktivnosti nije izlazio! Kao što je nekada tokom sedmadesetih uspevao da na svojim projektima okupi najbolje ex Yu muzičare (što nikome pre toga nije pošlo za rukom) i što je još bitnije – stvori odličnu muziku – tako je i albumom “Povratak prvoj ljubavi” postavio novi “domaći zadatak”.