Nišville jazz festival će osmi put za redom obeležiti svetski dan džeza koncertima u dve države i četiri grada. Za sve programe ulaz je besplatan


 

Koncerti će biti održani u Dimitrovgradu, Bujanovcu, Tirani i Nišu, a predstaviće se bendovi sa niške jazz, blues i world music scene. U pomenutim gradovima priključiće im se na bini i domaći muzičari da bi se oficijelni program spontano pretvorio u jam session.

U Tirani će gostovati niški etno jazz sastav Jazzotheria u hotelu Ragner, u Domu kulture u Dimitrovgradu nastupiće blues rock band Kolege, a u Domu kulture u Bujanovcu sviraće world music sastav Irish Clovers. Svi programi počinju u 19 i 30.

U Nišu će 30. aprila od 13.00 biti održan matine koncert ispred Nišville Jazz Muzeja (Hamam) u Tvrđavi (Jazz museum stage), gde će nastupiti Nišville Youth Arkestra, South Rail Messengers i Sirius A Dis Arkestra.

Jazzotheria Band (without drummer)

Jazzotheria Band

Džez – glas slobode i tolerancije

Celovečernji program u Nišu biće održan u klubu Feedback, sa početkom od 21.00. Nosioci programa biće niški jazz fusion sastav Stone Heads, a nastupiće i poznati uigrani dvojac DJ Master Flow iz Novog Sada i DJ Loptica iz Niša. Po tradiciji, predviđen je i jam session na kome će nastupiti mnogi niški renomirani muzičari jazz, blues, soul, funk i srodnih muzičkih pravaca.

Ovom prilikom pozivamo muzičare svih generacija da se pridruže proslavi Svetskog dana džeza, da ponesu svoje instrumente i budu deo ekipe koja po običaju kroz spontano „džemovanje“ donosi neponovljiva i dragocena iskustva i muzičarima i publici.

Poslednji dan aprila proglašen je od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.