Rollingstones su zbog pandemije Corona virusa bili prinuđeni da otkažu svoju američku turneju, ali će zato basista legendarnog benda Darryl Jones sredinom avgusta ove godine nastupiti na Nišvillu kao član super tria „Stone Raiders“, koji predvodi gitarista Jean-Paul Bourelly


 

Basista Darryl Jones je još tokom studija muzike postao značajan član čikaške blues i jazz scene. Posredstvom svog dugogodišnjeg prijatelja – bubnjara Vincenta Wilburn Juniora, inače sestrića Miles Davisa, Darryl tek ušavši u treću deceniju dobija priliku da ga legendarni trubač čuje – i odmah postaje član Majlsovog sastava sa kojim debituje na albumima “Decoy” (1984) i “You`re underarest”.

Majlsov musketar

Sa Majlsom je snimao i nastupao sve do kraja njegovog života 1991. I kao što to obično biva, Darryl kao jedan od “Majlsovih musketara” dospeva u žižu muzičke javnosti pa je usledilo i angažovanje na prvim Stingovim solo abumima (“Dream of the blue turtles” i “Bring on the nights – 1986) i to sa “klasičnom” džezerskom postavom u kojoj su bili i Branford Marsalis, Kenny Kirkland i Omar Hakim.

Darryl Jones je snimao i išao na turneje sa čitavom plejadom rok i džez muzičara (Herbie Hancock and Headhunters, Madonna, Eric Clapton, John Scofield, Hiram Bullock, Gil Evans, Steps Ahead, Peter Gabriel, B. B. King, Neil Young…) a onda je 1993. godine stigao poziv od Rollingstonsa da na basu zameni Billa Waymana. Iako ga preostali ćlanovi benda nikada nisu promovisali u zvaničnog člana grupe – Darryl je sa Stonsima svirao na svim albumima i turnejama do danas, a uz sve to, osim što vodi i svoje autorske projekte, jedan od najomiljenijih angažmana mu je upravo ono što radi u sklopu “Stone Raidersa” sa kojima je objavio jedan album, a na novom, koji izlazi ove godine – prvi put se pojavljuje i kao pevač.

Ono što bi Hendrix danas radio

Formalni lider grupe “Stone Raiders” Jean-Paul Bourelly je jedan od nakreativnijih i najoriginalnijih gitarista savremene muzičke scene. Njegov umetnički izraz objedinjava tradiciju Haitija, zemlje iz koje on vuče poreklo, bluz izraz u rasponu od Howlin Wolf-a pa do (naročito!) Jimi Hendrixa, latino rok Carlosa Santane, funk i razne jazz pravce.

Nakon studiranja džeza kod čuvenog saksofoniste i pedagoga Bunky Greena, Jean-Paul kao osamnaestogodišnjak prelazi u Njujok gde je odmah dobio priliku da radi sa mnogim značajnim džez imenima. Između ostalih projekata koje je pokrenuo, a pre “Stone Raiders”, bio je sastav “Boom Bop” u kojem su bili i pevač Abdourahmane Diop i džez legenda Archie Shepp. U najkraćem, Jean-Paul-ov stil bi se mogao opisati kao “ono što bi Jimi Hendrix verovatno danas radio”.

Bubnjar sastava Livin Colour

Treći, ali nikako najmanje važni član sastava je Will Calhoun, bubnjar sastava Livin Colour (koja još iz prve polovine devedesetih ima četiri Grammy i tri MTV nagrade) a čiji se afiniteti prema poliritmiji odlično uklapaju u muzički koncept koji skladno objedinjava funk, jazz, blues…

Stone Raiders će na Nišvilu nastupiti završnog dana, u nedelju 16. avgusta.