Odajem priznanje Bankoviću koji nije tražio izmene ugovorenih cena za prvu fazu obnove zgrade pozorišta. Mislim da je poslu pristupio izuzetno profesionalno i da je radio u interesu Grada

  

Petnaest meseci nakon početka obnove zgrade vranjskog pozorišta konačno je završena prva faza. Nadzorni organ i član gradskog Odbora za obnovu, arhitekta-konzervator Miomir Stojanović za Vranje Net navodi da je prošle nedelje obavljena primopredaja radova sa preduzećem “Banković”.

– Napravljen je zapisnik i radovi su primljeni bez primedbi, uz pohvale. Jeste da se prva faza odužila, neki misle mnogo, ali ja ne želim da prebacujem odgovornost. Izvođač je radio isključivo po mojim uputstvima – kaže Stojanović na početku razgovora.

VN: Koji su glavni uzroci kašnjenja?

Stojanović: – Zatekle su nas mnoge nepoznanice, nešto što nije bilo dostupno projektantu. Recimo, pozorište je moralo kompletno da se pretemelji, a tu spada izrada temeljnih traka na južnom i severnom zidu, kao i obezbeđenje osam od devet temelja samaca na kuli koja ima prizemlje i tri sprata. Kada su počeli radovi, ustanovljeno je da je pukla čaša glavnog T nosača na krovu kule iznad binskog prostora, te je sanaciju obavio Građevinski institut Građevinskog fakulteta iz Niša. Kažem, bilo je mnogo nepoznanica, a većina radova je izvedena ručno, jer smo ja i profesor dr Dragan Zlatkov zabranili koriščenje mašina koje izazivaju vibracije. Radilo se, bukvalno, pijucima i lopatama.

Koji su radovi izvedeni?

– Završeno je kompletno pretemeljenje objekta čime je postignuta apsolutna konstruktivna sigurnost, svi ugovoreni građevinski i građevinsko-zanatski radovi, kao i deo elektroinstalaterskih radova.

Prema informacijama iz medija, vrednost prve faze obnove zgrade pozorišta procenjivana je prošle godine od 31,5 do 44 miliona dinara. Kolika je konačna cena?

– Radovi su koštali onoliko koliko je ugovoreno, uz malo prekoračenje. Preciznije, ugovorom je bilo predviđeno 31,7, a konačan iznos je 32,3 miliona dinara, bez PDV-a.

Po gradu se spekulisalo da Banković odugovlači radove kako bi izvukao više para.

– Ništa nije ekstra plaćeno. Plaćeni su radovi u okviru izvedenih količna, a bilo je mnogo dopunskih radova, pri čemu odajem priznanje izvođaču koji nije tražio izmene ugovorenih cena. Sa te strane gledano, mislim da je poslu pristupio izuzetno profesionalno i da je radio u interesu pozorišta, odnosno Grada. Pohvalio bih i šefove gradilišta, Slavoljuba i Jelenu, jer je posao završen veoma, veoma kvalitetno.

Nakon tenderske procedure, krajem prošle godine potpisan je ugovor sa preduzećem,,Sloga Construction” iz Kragujevca kao izvođačem radova na drugoj fazi obnove zgrade pozorišta. Vrednost posla procenjena je na oko 49 miliona dinara, računajući i PDV.

– Prema zaključku Odbora za obnovu pozorišta, gradilište je njihovo od 16. aprila. Biće obavljeni svi zanatski radovi koji se tiču elekro, vodovodnih, kanalizacionih i mašinskih instalacija. Dakle, biće završeno sve osim enterijera sale koji će biti tretiran u trećoj fazi.

Kakav je rok za završetak druge faze?

– Ne znam, ne bih da kalkulišem, a i dosadilo mi je da pričam o rokovima. Mislim da je tenderom predviđeno 120 dana, ali nisam siguran.

Kako ocenjujete dosadašnji tok obnove? Šta je bio najveći problem?

– To što su dostupni podaci, iz postojeće dokumentacije i uvida na licu mesta posle požara, bili nedovoljni za izradu projektne dokumentacije. Recimo, kote svih temelja kule, osim jednog, bile su metar i po više u odnosu na kote date u projektu, što znači da je moralo da se radi obezbeđenje, odnosno podbetoniravanje. To je veoma složena problematika, koja zahteva veliki ljudski rad, a pri tome isključuje brzinu.

Šta će biti urađeno u trećoj fazi?

– Treća faza podrazumeva dekoraciju zidova i plafona, nabavku fotelja za salu, stolica, prostirki za podove, postavljanje garderoberskog pulta u ulaznom holu i slično. Scenska tehnika je problem za sebe. Na njoj će raditi firma koja ima iskustva, ali je ponuda kojom se trenutno barata preambiciozna, preglomazna i nepotrebna, jer opremu koja je predviđena tom ponudom nema ni Narodno pozorište.

Kada će vranjska publika moći da pogleda prvu pozorišnu predstavu? Ima najava da bi sledeći Borini pozorišni dani mogli da se održe u novoj zgradi.

– To nije pitanje za mene, ali bi tako nešto moglo da se dogodi jer ima obezbeđenih finansijskih sredstava za završetak radova.

Po čemu će se nova zgrada razlikovati od stare?

– Publika dobija znatno veću udobnost prilikom boravka u pozorištu. Povećan je kapacitet balkona, a dodate su i tri lože na bočnom delu sa južne strane. U podrumu će biti mala scena za kamerne predstave i manje koncerte, a tu je i pozorišni klub. Povećana je i korisna površina za ansambl: imaće stolarsku i bravarsku radionicu, slikarnicu dekora, kao i salu za čitajuće probe.

Zoran Radulović

Prvi komentar