Na sređivanje pešačkih zona i pripadajućih podzemnih instalacija u centru Grad Vranje će ove godine iz lokalnog budžeta potrošiti 100 miliona dinara.

  

Na medijskoj prezentaciji ovog projekta, gradonačelnik Vranja Zoran Antić rekao je da će šetalište od Robne kuće do zgrade Direkcije biti potpuno preuređeno, da će od Direkcije do Gradske skupštine biti zamenjeni trotoari, te da će nov izgled dobiti i plato kod Čika Mitinog spomenika.

Novinarima je rečeno i to da će šetališe kod Robne kuće biti rekonstruisano na osnovu idejnog projekta koji je pre nekoliko godina pobedio na konkursu Direkcije za izgradnju i razvoj grada.

Antić je naveo da će se Grad Vranje zadužiti da bi mogao da finansira radove, ali da to neće opteretiti lokalni budžet.

– Potraživanja javnih preduzeća su višestruko veća od njihovih dugovanja. Kad nam “uspešni” lokalni kolektivi budu dali milijarde dinara koje duguju, nećemo da se zadužujemo, nego ćemo moći i da dajemo pozajmice – rekao je Antić, odgovarajući na pitanje zašto Grad mora da uzima kredit za realizaciju komunalnog programa.

Inače, šetalište od Direkcije do Gradske skupštine preuređivano je pre dve godine, u vreme dok je SNS bio deo lokalne vlasti, a kadar te stranke Goran Đorđević na čelu Direkcije. Predstavnici aktuelne vlasti su, međutim, pojasnili da tada na tom potezu nisu zamenjene azbestne vodovodne cevi, već da je samo preređana kocka.

Što se tiče šetališta od Robne kuće do zgrade Direkcije, ono je temeljno rekonstruisano 1995. godine. Tadašnja gradska vlast, oličena u SPS-u, posekla je drvorede i skinula kaldrmu, potom postavlila kamene ploče i velike betonske žardinjere, i taj deo nazvala “vranjskom Knez Mihajlovom”.

Sredstva koja će se potrošiti na sređivanje centra grada prvobitno su bila namenjena za rekonstrukciju Ulice Bore Stankovića. Lokalna vlast je odložila taj posao za mart sledeće godine, zbog procedure nemačke razvojne KfW banke, koja će kreditirati izgradnju kolektora i fabrike otpadnih voda, ali i postavljanje kanalizacione mreže u pomenutoj ulici.

Z. R.