Ne brinite, državi niko dužan ostao nije. Ako je neko od vas mislio da se buni, odmah da zna da je rok za žalbe istekao 24. aprila tekuće godine, tako da ćete na ovaj i na svaki sledeći račun (o da, biće ih još kol’ko hoćete) moći da se žalite tek početkom 2020.

Piše: Dragoljub Stevanović

Ne znam da li je i vama, poštovani čitaoci, stigao račun za prošlu godinu, ali ja sam ga dobio tek pre neki dan, i bogami sam se zabrinuo oko plaćanja. Jes’ da poverilac ne brine za plaćanje, jer zna da će ga, kad – tad, naplatiti, ali ja sam tako vaspitavan da ne volim kad za bilo šta, bilo kome, dugujem. A, vama nije stigao račun?

Šest miliona dužnika

Nije problem, plaćanje je nezavisno od toga da li ste ga primili. Evo, ja ću ovaj što sam dobio da okačim ovde, čisto da znate iznos za plaćanje, pošto je on isti za svih cirka šest miliona punoletnih građana naše države (verovatno ste već navikli da Srbiju nazivam državom, ne zamerite mi, to patriJota u meni ubija objektivnost).

Ovakav račun ispostavljen je svakom punoletnom građaninu Republike Srbije, koji još uvek nije zbrisao trbuhom za kruhom ili glavom bez obzira.

Penzioneri i radnici u javnom sektoru, kako na nivou Republike, tako i u lokalnim samoupravama, neće morati da plaćaju ovaj račun. Već su ga već platili, tj. poverilac se automatski namirio odbivši im ovaj iznos (nekome i više od toga!) od penzija, odnosno plata.

Nama, ostalima, ovaj iznos se već naplaćuje, i to posredno, pa je moguće da niste ni primetili da ste ovu obavezu već izmirili.

I praline i kafa idu na račun

Na primer, ukoliko ste skoro bili kod lekara (“pu, pu, da gi ne padneš u ruke”), pa ste morali da kupite nešto što ste već platili (plaćajući redovno obavezno zdravstveno osiguranje), poput lekova, zavoja, pralina, rukavica, kafe, špriceva, viskija, veštačkog kuka… vi ste već izmirili deo narečenih obaveza.
Ili, pak, ukoliko imate decu školskog uzrasta, pa morate silne novce da izdvajate za njihovo besplatno školovanje, budite spokojni, deo tih sredstava odlazi za podmirenje ovog računa.
Plaćate ove sumanute i bespotrebne stavke računa i plaćajući akcizu na električnu energiju, prvi put u novijoj istoriji i u jedinoj državi na svetu (opet ja!) u kojoj je električna energija luksuzan proizvod (e, moj Tesla).

Pouka o pravnom leku

Sve u svemu, ne brinite, državi niko dužan ostao nije. Ako je neko od vas mislio da reklamira račun, da se buni zbog visine ili uopšte postojanja neke od stavki, odmah da zna da je rok za žalbe istekao 24. aprila tekuće godine, tako da ćete na ovaj, i na svaki sledeći račun (o, da, biće ih još kol’ko hoćete) moći da se žalite tek početkom 2020. godine.

Stigo-racun_4