Iz kompanije je izdato saopštenje prema kojem je u 2015. tamo napravljen najbolji poslovni rezultat u poslednjih 20 godina. Na drugoj strani, direktor Komrada tvrdi da Jumko nije dao ni dinara za iznošenje smeća, a direktor Vodovoda da je fabrika u prošloj godini platila tek šestinu duga za snabdevanje vodom

Iz Jumka je ovih dana stigla lepa vest: tamo su, navodno, ostvareni najbolji poslovni rezultati u prethodnih 20 godina. Prema saopštenju koje je potpisao predsednik Nadzornog odbora Branislav Popović, na kraju 2015. ovo preduzeće ostvarilo je dobit od 8,7 miliona dinara.

KO JE STANIŠA JANJIĆ?

– To što je ostvarena dobit od 8,7 miliona dinara nije veliko, ali Jumko poslednjih 20 godina nije ostvario nijedan dinar dobiti. Takođe, dok se ne reše sva dugovanja kompanije iz prethodnog perioda dobit ne znači ništa, ali je to ipak dokaz da firma realno može da radi i da živi svoj samostalni životkazao je Popović, prenosi Beta.

Da, zaista, Jumko ima ogromne probleme i dugove, koji su se gomilali godinama unazad, ponajviše zbog činjenice da su ključne odluke za sudbinu fabrike donosili političari raznih boja. Trenutno, međutim, fabrikom rukovode kadrovi Srpske napredne stranke, pa je pitanje šta su oni zapravo promenili od 2014, kada su, kako se to demagoški kaže, preuzeli odgovornost? Da li je Jumko, osim što navodno posluje pozitivno, ali zahvaljujući obilatoj pomoći države u vidu nabacivanja poslova za vojsku i policiju, prestao sa gomilanjem novih dugova?

Vene Zdravkovic_1

Zdravković: Kažu da ne mogu više da plate

Komentarišući pomenuto saopštenje, direktor Vodovoda Vene Zdravković je naveo da je moguće da su vranjski tekstilci formalno ostvarili pozitivan rezultat u 2015, uprkos činjenici da ne plaćaju sve svoje obaveze. Ipak, on smatra da tvrdnja prema kojoj je prošle godine u Jumku ostvaren najbolji rezultat u poslednjih 20 godina ne pije vodu.

– Mislim da su loše računali. Da su skratili taj period na 10 godina, pa i da poverujem, jer je do 2000. godine Jumko imao 13.000 zaposlenih. Sada ima oko 1.300 radnika, koji ne mogu ni da pometu ono što je Jumko nekada imao, a kamoli da ostvare najbolje rezultate. Ali, to je samo moj komentar – navodi Zdravković.

Šta pokazuje računica Vodovoda po pitanju Jumka?

– Njihove obaveze na dan 31. 12. 2015. iznose 350 miliona dinara. Jumko to ne osporava, a nedavno je potpisan i zapisnik o međusobnom usaglašavanju potraživanja. S obzirom na to da je Jumko u procesu restrukturiranja, mi ne možemo nikakve aktivnosti da sprovedemo po pitanju naplate. Deo duga je u otpustu i čeka se privatizacija, odnosno krajnje rešenje za sudbinu fabrike – objašnjava direktor vranjskog Vodovoda.

Postoji, dakle, dug iz nekog ranijeg perioda koji ne može da se stavi na dušu novom rukovodstvu Jumka. Pitanje je, međutim, da li je ono redovno plaćalo obaveze prema Vodovodu u 2015. godini, kad se već hvali pozitivnim rezultatima.

– U 2015. Jumku je fakturisano 59 miliona dinara, od čega je plaćeno 10 miliona. Stalno sam na vezi sa direktorom Đorđevićem, a za mesec dana, koliko sam na čelu Vodovoda, Jumko je platio milion dinara. To je daleko manje od iznosa mesečnih faktura, ali oni kažu da objektivno ne mogu da plaćaju više od toga – kaže Zdravković.

U sličnoj poziciji je i Komrad, što potvrđuje i direktor ovog lokalnog javnog preduzeća Dejan Ilić.

– Ukupan iznos njihovih starih obaveza je 27 miliona dinara, prema izvršnoj presudi iz 2014. Nas usporava zakon koji je Jumku dao mogućnost da do juna ove godine bude pod specijalnim statusom, tako da do tada nećemo moći da naplatimo svoja potraživanja. Nakon toga, sigurno ćemo pokrenuti izvršenje – kaže Ilić.

Dejan Ilic_2

Ilić: Ne daju nam da priđemo

Da li je uspešni Jumko izmirivao svoje obaveze prema Komradu u 2015. godini?

– Što se tiče novonastalih obaveza iz 2014. i 2015. godine, one iznose 7,5 miliona, što takođe nije plaćeno. Sravnanje smo obavili 31. 12. 2015. godine, i sa njihove strane je dugovanje prihvaćeno, ali nema nikakvih uplata, tako da smo pokrenuli postupak i podneli tužbu i za taj dug. Mislim da je ročište već zakazano kod Trgovinskog suda – navodi Ilić.

GDE SE ODLAŽE DUG?

Ipak, sudeći prema rečima direktora Komrada, uspešni Jumko počeo je da se bavi i odlaganjem otpada.

– Karakteristično je to da od početka ove godine u Jumku ne dozvoljavaju prilaz Komradovim vozilima. Na to šta se tamo radi sa otpadom i gde se on odlaže ne možemo da utičemo, niti je u našoj nadležnosti, ali smatram da je to veći problem od dugova koje imaju prema Komradu – smatra Ilić.

Dakle, kako tvrdi menadžment, Jumko je poslovao pozitivno u 2015, ali sada znamo i da prošle godine nije plaćao račune za vodu i iznošenje smeća. Šta sve to zajedno znači, prosudite sami.

Naravno, konačne ocene javnost će moći da donosi tek kada Agencija za privredne registre, za nekoliko meseci, objavi bilanse svih Jumkovih zavisnih preduzeća, te konsolidovani finansijski izveštaj koji će precizno pokazati kako je poslovao ceo sistem.

Recimo, biće veoma zanimljivo da se pogleda rezultat Biznis inkubator centra (Grad Vranje raspolaže sa 49 odsto kapitala) u kojem je 2013. bilo zaposleno troje ljudi. Kako portal VranjeNET saznaje, međutim, tamo je pre nekoliko meseci bilo osamdesetak radnika. A, imaće šta da se gleda i u bilansima Jumko-prizosa, Jumo-komerca, Jumko-trejda, što su sve zavisna preduzeća u kojima je matična fabrika stoprocentni vlasnik.

Dok svi ti podaci ne postanu dostupni javnosti, moramo da verujemo na reč rukovodstvu Jumka.

Zoran Radulović

            Zoran Antic01_1 KRAJ JUMKA POSLE IZBORA

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić nema dileme po pitanju rezultata koje Jumko ostvaruje uz pomoć države.

– Stojim iza toga da je to bacanje para u bunar, do izbora. Posle izbora ta firma ide u aut. Jumko se, prema spisima ministra Željka Sertića, nalazi među desetak fabrika koje je on nazvao “lešinama Srbije”. A, ovaj narod izgleda ne čita ništa i zato ima problem da vidi šta se dešava – tvrdi Antić.