U sali OKCE i Američkom kutku u narednih sedam dana Vranjanci će moći da pogledaju niz izuzetnih filmskih ostvarenja, među kojima su Žilnikov “Srbistan” i hrvatska komedija “Kauboji”.

  

Večeras u sali OKCE startuje nedelja filma, tj. Festival dokumentarnog filma “Slobodna Zona 10”, koji organizuju Udruženje građana “Generator” i Omladinski savez grada Vranja. Do 4. juna biće prikazano pet ostvarenja, među kojima je najnoviji rad Želimira Žilnika “Srbistan” i film koji je premijerno prikazan na festivalu u Kanu – Timbuktu, malijskog reditelja Abdurahmana Sisakoa.

7301m1_10541396_659273084207448_4897542612147210862_o_5U sali Američkog kutka od 2. do 4. juna prvi put biće organizovan Festival evropskog filma pod pokroviteljstvom Delegacija EU u Srbiji, Info centra Niš, Grada Vranja i Narodne biblioteke „Bora Stanković“, u okviru manifestacije „Kulturno leto“,

Publici će biti prikazan savremeni evropski film, odnosno šest ostvarenja u čijoj je produkciji ili koprodukciji učestvovalo 13 zemalja, članica EU. Među odabranim filmovima se nalaze i oni koji su nagrađeni na vodećim međunarodnim filmskim festivalima.

Prva projekcija je zakazana za utorak, 2. juna u 18 sati, kada će biti prikazan hrvatski film Kauboji koji je dobio nagradu publike na Festivalu u Puli. Radi se o jednom od najvećih hrvatskih hitova, urnebesnoj komediji koja oduševljava publiku gde god se prikazuje, zasnovanoj na istoimenoj hit pozorišnoj predstavi. To je priča o grupi autsajdera koji pokušavaju da stvore pozorišnu predstavu, kršeći pritom sva pravila pozorišne umetnosti.

Vranjanci će imati priliku da vide i Srce lava, izuzetno dirljiv i dubok film koji na neobičan način progovara o toleranciji i potrebi za ljubavlju. Glavni junak Tepo je vođa neonacističke grupe koji posle izlaska iz zatvora pokušava da osvoji ljubav lepe konobarice Sari. Kada otkrije da Sari ima desetogodišnje crno dete, njegove predrasude se sukobljavaju sa potrebom za ljubavlju i porodicom i teraju ga da donese odluke koje će mu promeniti život iz korena.

Kraljevska afera je danski kandidat za Oskara. To je uzbudljiva istorijska drama o mladoj kraljici koja se, nakon udaje za mentalno obolelog kralja, tajno zaljubljuje u svog lekara. Zajedno, oni započinju revoluciju koja će zauvek promeniti dansku naciju.

Brza hrana je jedan od najboljih kulinarskih filmova svih vremena. Uzbudljiva, smešna, nežna i iznenađujuća priča o životu, ljubavi i mudrosti koji se spajaju jedne noći u kulinarskom podzemlju gde je život švedski sto i sve je brza hrana.Uz plejadu najpoznatijih evropskih glumaca gde u epizodama briljiraju Vanesa Redgrejv i Džon Hart.

Ispit je izuzetno napet triler koji plastično dočarava političke zategnutosti tokom drugog svetskog rata. Pouzdanost nekada nedodirljivog agenta nacionalne bezbednosti je stavljena na probu nakon neuspešne revolucije u Mađarskoj 1956. godine. Svaki službenik Nacionalne bezbednosti mora da se podvrgne testiranju koje će utvrditi da li je istinski posvećen komunizmu, što dovodi do šizofrenih situacija u kojima špijuni istovremeno prate i bivaju praćeni.

Konzul iz Bordoa je epska priča o jednoj od manje poznatih epizoda iz drugog svetskog rata, priča o ličnoj hrabrosti i požrtvovanosti smeštena u prelepe pejzaže Portugala. Priča o Aristidesu de Sousa Mendesu, čoveku koji je u junu 1940. godine izdao 30.000 viza za ulazak u Portugal, protiveći se tako direktom naređenju svoje vlade. Kada izgleda da je sva nada izgubljena, dovoljno je da se jedan pojedinac suprotstavi u korist pravde kako bi se spasili životi. Zahvaljujući Mendesu, oko 10.000 Jevreja je prebeglo u Portugal pre nego što su nacisti ušli u Francusku.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Z. R.