Vranjska publika će imati priliku da pogleda četiri filma sa 12. festivala Slobodna zona, koji je održan tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Projekcije će biti održane u sali Javne biblioteke “Bora Stanković” od 18. do 21. aprila sa početkom u 17 časova. Ulaz je slobodan.


 

Uutorak, 18. aprila, turneju Slobodne zone u Vranju otvoriće najnoviji film legendarnog Vernera Hercoga o fenomenu internet, njegovom nesagledivom uticaju i posledicama – “Čujte i počujte”.

     Sutradan će biti prikazan film “Neruda” Pabla Laraina, u kojem Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu.

     Za četvrtak, 20. april planirana je projekcija višestruko nagrađivanog dokumentarca “Pod suncem”, Vitalija Manskog, za koji se na festivalima tražila karta više. Ovaj film nam otkriva životnu svakodnevnicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje.

     U petak 21. aprila vranjska publika će imati priliku da vidi “Dok otvaram oči”, igrani film o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada.

     Misija turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima ponudi na uvid vrhunski festivalski filmski program. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

     Turneju Slobodne zone podržali su Francuski institut u Beogradu i Distributerska kuća Five stars.

     U saradnji sa Grupom 484, nakon projekcije filma “Požar na moru”, koja će biti održana u maju, u sali Javne biblioteke “Bora Stanković” u Vranju, biće organizovane i tribine koje tematizuju pitanja prisilnih migracija i izbeglištva. Kroz različite uglove pristupa ovoj temi učesnici će pokušati da odgovore na pitanje – postoji li održivo rešenje za izazove koje donose aktuelni procesi migracija? Razmatraće se humanitarni pristup migracijama, ali i pravni okviri, integacijske politike, praktični rad i angažman prilikom prihvata izbeglica i migranata, kao i obrada teme migracija u medijima.