U saradnji sa Javnom bibliotekom “Bora Stanković” i udruženjem “Dokument 06”, u Vranju (od 13. do 17. maja) i Vranjskoj Banji (od 10. do 14. juna) biće prikazano pet najboljih filmova sa 14. Filmskog festivala Slobodna zona. Projekcije u prostorijama biblioteke počinju u 17 sati, a ulaz je besplatan


 

Predvodnik ovogodišnjeg izbora je film koji je otvorio festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je igrani film o ruskom novom talasu – “Leto”, koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih.

Zatim sledi švedski dokumentarac “Bergman: godina života” o godini kada je Ingmar Bergman, jedan od najgenijalnijih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, a režirao četiri pozorišna komada.

Još jedan svetski hit koji turneja Slobodne zone donosi na svoj repertoar i koji filmska kritika naziva i novom Kazablankom je film “Tranzit” najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronađe njegovu ženu.

Publika u Vranju i Vranjskoj Banji imaće priliku da pogleda i igrani film “Tri lica” Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu i koja bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.