Generalni direktor Simpa Slađan Disić rekao je na konferenciji za novinare da je u toj kompaniji, nakon realizacije socijalnog programa u aprilu prošle godine, zbog povećanog obima posla zaposleno 276 ljudi na određeno vreme.

Disić je naveo da više od dve trećine novozaposlenih radi u proizvodnji nameštaja i maloprodajnim objektima, te da će onima koji su ispunili očekivanja ugovori biti produženi, a na osnovu poslova koje je Simpo ugovorio do kraja godine.

– Lično mislim da će i u narednom periodu biti zapošljavanja, pre svega u proizvodnji, a stalno su otvoreni konkursi za dobre menadžere – kazao je Disić.

Prema njegovim rečima, trenutno u kompaniji radi ukupno 2.562 radnika, a prosečna zarada od 31.000 dinara isplaćuje se gotovo pa redovno, sa porezima i doprinosima.

Simpo uskoro u plusu?

Generalni direktor Simpa je istakao i to da kompanija redovno izmiruje tekuće obaveze prema lokalnoj samoupravi.

– Simpo je pre nekoliko dana platio 140 miliona Vranju i u ovom trenutku ne duguje ni dinara lokalnoj samoupravi. Postoje dugovi prema lokalnim javnim preduzećima koji su reprogramirani, ali nastojimo da i njih izmirujemo redovno uz tekuće obaveze – objasnio je Disić.

On je rekao da “Simpo staje na zdrave noge”, uprkos teškim uslovima privređivanja i jakoj konkurenciji, te da realizuje poslove koje može da pronađe na tržištu, za koje može da ispoštuje rokove i kvalitet, ali i da obezbedi sigurnu naplatu.

Disić smatra da je Simpo za osam meseci ove godine ostvario dobre rezultate, navodeći podatak da je prodaja porasla za 19,1 odsto u odnosu na isti period u 2015.

– Nove obaveze izmirujemo redovno, ali i one od ranije, koje su reprogramirane, a smanjili smo i kreditna zaduženja. Imamo maksimalnu podršku države i njenih institucija, dobru saradnja sa bankama, što je Simpo opravdao radom i kvalitetnim poslovanjem. Da nije bilo te podrške, veliko je pitanje da li bismo uspeli da se stabilizujemo – kazao je Disić.

Generalni direktor Simpa je rekao da se vode brojni pregovori za sklapanje novih poslova opremanja, te da se radi na obnavljanju tehnologije u pojedinim pogonima i povećanju produktivnosti.

– Ako proizvodnja i prodaja budu kao u avgustu, a nema ni jednog razloga da tako ne bude, verovatno će poslednji kvartal biti pozitivan. Da li će to biti dovoljno za pozitivan bilans na kraju godine ne znam, ali sada smo svakako veoma blizu pozitivom poslovanju – zaključio je Disić.

U prethodne dve godine Simpo je zabeležio velike poslovne gubitke: prema podacima APR-a, na kraju 2014. godine minus je dostigao cifru od 53 miliona evra, dok je na kraju 2015. iznosio oko 10 miliona evra.

Simpo i Beograd na vodi

Zbog velikih dugova i viška radnika, prošle godine u Simpu je realizovan socijalni program, kojim je bilo obuhvaćeno 1.589 zaposlenih u matičnom preduzeću i povezanim društvima. Vlada Srbije je za tu namenu izdvojila 1,06 milijardi dinara.

Krajem jula ove godine država je sa Simpom potpisala i sporazum o naknadi za eksproprijaciju Poslovnog centra kod Autobuske stanice u Beogradu, a za potrebe “Beograda na vodi”.

U skladu sa tim sporazumom, naknada za oduzeti objekat u celosti je isplaćena Simpu, koji je od tog novca izmirio deo dospelih obaveza prema Fondu za razvoj, kao i sve dospele obaveze po osnovu kredita i kamata kod Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza.

Kako je navedeno u saopštenju koje je podeljeno novinarima, “radi se o kreditima koje je Simpo koristio kod Banke Intese, Interfinanz-a i Hipo Alpe Adria banke, u periodu 2003 – 2012. godina, a koje je AOFI otkupila, uz odgovarajući diskont, krajem prošle godine”.

O detaljima ovog posla, kao i o novčanom iznosu kojim je država zapravo pomogla Simpu da se reši dela dugova, Disić nije želeo da govori, rekavši da u ugovoru stoji da se radi o “strogoj poslovnoj tajni”.

Z. R.