Ministar privrede je rekao da su za privatizaciju ovog preduzeća predviđena tri scenarija.

  

Ministar privrede Željko Sertić tokom današnje posete Jumku izjavio je da će republička vlada nastaviti da pomaže ovoj kompaniji kako bi sačuvala što veći broj radnih mesta.

Sertić je naveo da Jumko danas radi zahvaljujući pomoći države, te da je novo rukovodstvo za godinu dana uspelo da vrati deo dugova prema radnicima i obezbedi dugoročno poslovanje, bez obzira na to što fabrika trenutno ima preko 46 miliona evra obaveza.

– Ne smemo dozvoliti da ovakva fabrika, koja ima posla, dođe u situaciju da kroz stečajni postupak ode u bankrotstvo – kazao je Sertić.

ĐORĐEVIĆ: IMA POSLA

goran djordjevicGeneralni direktor Jumka Goran Đorđević rekao je da Jumko ima posla za narednih godinu dana, te da su u toku pregovori za sklapanje novih ugovora.

– Država nam omogućava da uzmemo poslove bitne za ministartsva i javna preduzeća i to je koncept koji je održiv. Jumko ne isplaćuje zarade i ne pokriva troškove iz nekih sredstava koje daju Ministarstvo finansija ili Ministarstvo privrede, nego iz sopstvenih izvora, od onoga što ovde radnici proizvedu. Prosečna plata je trenutno 19,5 hiljada dinara – naveo je Đorđević.

Ministar privrede je najavio privatizaciju vranjanske fabrike, rekavši da će taj postupak biti završen najkasnije do maja naredne godine, te da su u opticaju tri scenarija, ali da su na prvom mestu pregovori sa turskim investitorom koji je već nekoliko puta obilazio Jumko.

– Mislim da ćemo od turskog investitora u narednih 30 dana dobiti stav o tome da li je koncept koji smo mu predložili održiv – naveo je Sertić.

Prema njegovim rečima, u slučaju da turski investitor odustane, država će pokušati da obezbedi poslovanje Jumka preko drugih strateških partnera sa kojima su razgovori takođe u toku.

– Treća varijanta je neka vrsta radničkog akcionarstva, odnosno da se deo radnika, prevashodno rukovodstvo koje ima najveću odgovornost, pojavi kao eventualni kupac – objasnio je Sertić.

Ministar privrede je rekao da je realizacija socijalnog programa u toku i da će broj radnika u Jumku biti sveden na 1.000.

Sertić je na kraju kritikovao rad lokalnih samouprava, rekavši da kao ministar nije zadovoljan njihovim odnosom prema kompanijama poput Jumka.

– Dok mi pokušavamo da pomognemo, imamo često blokade računa, ili želju da se ne postigne dogovor. Ako je Skupština Srbije donela odluku da pomogne ovim preduzećima i produžila rok za njihovo restrukturiranje, onda i lokalne samouprave moraju da se uključe u taj proces. Ogroman deo posla, kao što je izdavanje dozvola, mora da se radi na lokalu i mi moramo da imamo dobru saradnju. Ne smeju da postoje političke niti bilo koje druge razlike. Sve što ne ide u tom pravcu je direktna opstrukcija politike koja se danas vodi u Srbiji – rekao je Sertić.

Z. R.