U Galeriji Narodnog muzeja u petak, 27. decembra, u 19 i 30 biće otvorena izložba pod nazivom 7. Bijenale umetnika Vranja


 

Bijenale umetnika Vranja je manifestacija koja se bez generacijskih, stilskih i tematskih određenja bavi likovnim stvaraocima koji su na bilo koji način vezani za Vranje. Organizuje se po pozivu, a selekciju radova obavlja stručni žiri.

Ovoga puta, žiri u sastavu Radoš Gačić, kustos istoričar umetnosti iz Gornjeg Milanovca, Milica Todorović, istoričar umetnosti i umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Zoran Najdić, akademski vajar, doneo je odluku da se novčana nagrada dodeli Nataši Dejanović Dimitrijević, doktoru likovnih umetnosti iz Niša (Vranja) za delo Zidni zapisi III.

– Pregledom prispelih radova na konkurs, jednoglasno je odlučeno da doktor slikarstva Nataša Dejanović Dimitrijević svojim radom zavređuje ovogodišnju nagradu pošto se izdvaja angažovanjem, kontinuiranim radom i ozbiljnim pristupom slici, i u idejnom i estetskom smislu, što je u duhu originalnog pristupa savremenom stvaralaštvu. Izložena slika je njen metaforičan likovno-vizuelni odgovor na teme društvene stvarnosti, oličene u pitanjima komunikacije i otuđenja među ljudima u aktuelnim društvenim prilikama – navedeno je u obrazloženju žirija.

Na Sedmom bijenalu biće izloženo 57 dela 33 autora, a konkurs je ove godine, uz saglasnost brojnih umetnika i istoričara umetnosti, proširen na sve umetnike Balkana, kao i iz drugih zemalja, što će omogućiti da se na jednom mestu vidi raznolikost savremenih poetika, škola, pravaca i postupaka stvaranja.