Najpoznatiji džez muzej na svetu iz prapostojbine džeza u New Orleansu i Nišville džez muzej započeće saradnju tokom ovogodišnjeg Nišville džez festivala. O tome su se tokom vikenda u New Orleansu dogovorili direktor Nišvila Ivan Blagojevic i direktor New Orleans džez muzeja Greg Lambousy


 

Truba Luisa Armstronga

Truba Luisa Armstronga u Nju Orleansu

Direktor New Orleans Jazz Muzeja Greg Lambousy boraviće u Nišu od 2. do 11. avgusta i osmisliti novu postavku Nišville džez muzeja, jednog od retkih džez muzeja na tlu Evrope, i pomoći oko nabavke novih eksponata.

Lambousy je Blagojeviću pokazao prostorije sa brojnim eksponatima nedostupne redovnim posetiocima muzeja među kojima dominiraju instrumenti, ploče i fotografije najvećih legendi džeza s kraja XIX i tokom XX veka.

Armstrongova truba za Nišville

Blagojević je izjavio da je fasciniran sistematičnosću i samom organizacijom rada muzeja i da mu je najveću pažnju naravno privukla originalna truba najpoznatijeg promotera New Orleansa Luisa Armstronga.

– Interesovalo me je, izjavio je Blagojević, kako da Nišville džez muzej dođe u posed tako vrednog eksponata, s obzirom da udarno mesto u sadašnjoj postavci Nišville muzeja zauzima fotografija na kojoj Luis Armstrong svira frulu. Rečeno mi je da vrednost trube kod kolekcionara prevazilazi 100.000 dolara, ali da će Greg pokušati da preko članova porodice Luisa Armstronga koji i dalje žive u New Orleansu pronađe za Nišville prihvatljivu ponudu. Slučajno ili ne, datum početka ovogodišnjeg Nisvila poklopio se sa datumom početka tradicionalnog Sachmo Sumer festivala – posvećenog najpoznatijem džez trubaču. New Orleans džez muzej organizuje svirke i ispred je postavljena bina kako to čini i Nisville džez muzej.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je boravio prethodnih dana kao specijalni gost New Orleans French Quarter džez festivala zajedno sa 10 drugih direktora najpoznatijih svetskih džez festivala i propratio stotinak koncerata na desetak bina.