Da se odmah razumemo, bez loših namera, razni lisnati kolači sa džemom koji podsećaju na salčiće i koji se mogu kupiti u supermarketima nemaju blage veze sa našim salčićima.


 

Salčići, starinski kolači, iznutra premazani svinjskim salom, sa džemom od šljiva ili jagoda, onako hrskavi, a ujedno mekani, tope se u ustima i teraju da ruka pođe po drugi, treći komad. Sve to na radost domaćice koja ih je spremila:

     – Uzmite, uzmite, mili moji, sad je mrs, Božić, nekršteni dani, uzmite sad, pa tek dogodine u ovo vreme, kako red nalaže.

Kolači za strpljive domaćice

     Salčići, salašnjaci, selenjaci, selarice, kako se kome sviđa, a kod nas u Vranju – salčiki. Domaći kolači od svinjskog sala nekada su se redovno pravili u vreme Božića, pa do početka Veligdanskog posta. Kada bi se zaklale svinje za godižbinu (za celu godinu), kako se govorilo, salo se ostavljalo isključivo za kolače.

     Danas se salčići retko prave, gotovo da su nestali sa trpeze. Da li je krivica na brojnim instant poslaticama ili u nedostatku vremena, jer ovi kolači zahtevaju strpljenje, posvećenost i ponavljanje da bi se “ruka uhvatila”, kako je govorila majka Stana Goginka? Ili je to zbog nedostaka sala, jer danas se uzgajaju svinje zbog mesa, pa sala gotovo da i nema?

     Problem je i to što nije isto salo od svinja koje dolaze iz industrijskih klanica i ono koje se koristi kada se svinje čuvaju na selu, na domaćoj, zdravoj hrani.

Salčići se ne prave u supermarketu

     Dakle, ima i subjektivnih i objektivnih razloga zbog kojih pravih domaćih salčića ima sve manje na kućnim posluženjima.

     Da se odmah razumemo, bez loših namera, razni lisnati kolači sa džemom koji podsećaju na salčiće i koji se mogu kupiti u supermarketima nemaju blage veze sa salčićima o kojima govorimo.

     Ipak, ako se nešto voli, ako je nešto posebno, tradicionalno, nešto po čemu se prepoznajemo, onda nije teško naći kvalitetno salo i “uhvatiti” ruku, pa da ovi kolači budu kao što su ih pravile naše majke i bake.

     Zato, evo jednog recepta, kako se još uvek sprema u vranjanskim kućama, a koji se prenosi s kolena na koleno. Ko voli neka izvoli. Nećete se pokajati, to je sigurno, uživaćete!

Recept Sneže Džubanke

     Sastojci: 200 gr mlake vode, 3 žumanca, 0,5 kg brašna, 2 kašike otopljene masti, 1 kašika sirća, sok i kora od jednog limuna.

     Sve ovo umesiti i razvući koru, pa premazati salom. To se ponavlja tri puta. Po 15 minuta između razvlačenja i premazivanja pustiti da se testo odmori. Razvući koru, seći na kvadratiće, stavljati džem (ko kakav voli), i preklapati.

     Peći na 200 stepeni dvadesetak minuta, a zatim salčiće uvaljati u šećer u prahu. Prijatno!

Dušan Đorđević

O autoru

Radio je za Narodne novine, Vranjske, Kurir, Press, Sport, OK Radio. Dopisnik je frankfurtskih Vesti. Napisao Drame (Gazda Gligor, Božja urotka, M’gla), romane Škola za patriote, Stočni vagon, Sikter, Živa u grob nisam mogla, knjige aforizama Kila do kolena, Poštena kurva, Magareći ujed, Nevino uvo i zbirku novinarskih priča Osmeh u dečjoj suzi.