Deo izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću, a tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju – rad akademskog vajara Vlade Ašanina


 

Direktor festivala Ivan Blagojević podseća da je Nišville jazz festival još 2006. godine ustanovio festivalski Grand Prix za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca koji nosi upravo ime Šabana Bajramovića, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora mnogih pesama.

Ove godine će ta nagrada biti uručena sastavu Gipsy Kings, a festival će i ove godine, 7. i 8. avgusta, imati tradicionalni uvodni program – „Prijatelji Šabanu“ na River stage-u.

Vajar Vlada Ašanin (Foto: Dušan Mitić Car)

– Šaban Bajramović do kraja svog života verovatno ni sam nije bio svestan da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomirani kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu…. a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilove. I zato mu je od strane Nišvila još za života odata dužna počast. Osim što je nekoliko puta nastupao na festivalu, te godine kada je i ustanovljena, takozvana „nulta“ nagrada je uručena upravo njemu – zaključuje direktor Nišvila.

Šaban Bajramović je umro 8. juna 2008. godine, a samo jedan od primera kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle Bajramovićeve smrti, u londonskom „Guardianu“ a čiji je autor Garth Cartwright: