Gipsana statua Šabana Bajramovića, na konjskoj zaprezi i uz izvođenje njegovog hita “Đelem, đelem”, u svečanoj povorci ispraćena je u Nišville jazz muzej u niškoj Tvrđavi


 

Radi se replici bronzanog spomenika koji je Nišville 2010. godine poklonio Gradu Nišu i koji se nalazi na Nišavskom keju. Ovo je i jedan od prvih eksponata muzejske postavke prvog jazz muzeja u Evropi koji će svečano biti otvoren u petak 3. avgusta u 21h.

Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je ovo predotvaranje napravljeno samo za specijalnog posetioca.

“Šaban je puno voleo konje i naša ideja je bila da ga ispratimo na ovaj rezervni počinak, isto tako večan i besmrtan kao onaj na keju, u pratnji njegova tri ljubimca. Svi posetioci muzeja će već od 3. avgusta moći da čuju originalnu kompoziciju Šabana Bajramovića sa jukeboxa i da se fotografišu pored spomenika. U muzeju imamo dva kralja, američkog, Solomona Barka i našeg kralja soula i bluza, Šabana Bajramovića”, naveo je Blagojević.

Šaban Bajramović u muzeju jazza

Pomozite prvom jazz muzeju

Autor statuete vajar Vlada Ašanin kaže da su mu i ovog puta, kao i pre osam godina, pomešana osećanja.

“I ovoga puta rad na ovom delu mi je bio veliki izazov. Postojeći kalup je bio pripremljen za livenje u bronzi, i morao je da se preradi za livenje u gipsu. Sada je spomenik težak oko 150 kg, a visok dva metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja”, ističe Ašanin.

Posetioci će biti u prilici da u glasačku kutiju ostave novčani prilog i time finansijski pomognu jazz muzej.