Najpoznatiji ruski džez muzičar Igor Butman nastupiće sa svojim sastavom na predstojećem Nišvilu, u subotu 15. avgusta. Njegov trio čine i Evgenij Pobožji – poslednji pobednik gitarskog takmičenja koje organizuje Herbie Hancock Institute of Jazz, i klavirista i pevač Oleg Akuratov. koji je 2018. osvojio drugu nagradu na „Sarah Vaughan“ vokalnom takmičenju


 

Igor Butman (1961) je studirao klarinet na Konzervatorijumu „Nikolaj Rimski Korsakov“, ali se potom prebacio na džez saksofon. Sa 26 godina je otišao u USA, ali je često pozivan na turneje koje su u Rusiji organizovali velikani, kao što su Dave Brubeck, Chick Corea, Pat Metheny, Gary Burton, Louis Bellson, ali i Grover Washington Jr, koji je prvi skrenuo pažnju svetske džez javnosti na mladog ruskog muzičara.

Prvi album baziran na muzici iz sovjetskih igranih i crtanih filmova

Butman je studirao džez izvođenje i kompoziciju na Berklee koledžu u Bostonu. Na njegovom prvom solo albumu u Americi (1993) svirali su Eddie Gomez, Lyle Mays i Marvin “Smitty” Smith. Nastupao je kao specijalni gost sa još dosta poznatih američkih umetnika, među kojima su i Ray Charles, George Benson, Al Jarreau…

Godine 2006. je snimio album “Magic Land” (baziran na muzici iz sovjetskih igranih i crtanih filmova) na koje su svirali Chick Corea, John Patitucci, Randy Brecker, Stefon Harris i Jack DeJohnette. Taj album je sledeće godine objavljen u Rusiji (“zlatna ploča” za više od 15.000 prodatih kopija) i USA na etiketi “Sony BMG Russia”, a od 2008. godine “Magic Land” je distribuiran širom sveta.

Sledeće godine pokrenuo je izdavačku kuću “Butman Music” čiji je primarni cilj promocija ruskih muzičara u svetu, ali za koju su snimali Bill Evans, Michael Brecker, Carla Cook, Kevin Mahogany, Jack Dejohnette…

Putinov prijatelj

Oktobra 2011. godine, na koncertu kojim je proslavio pedeseti rođendan, Igor Butman je u Kremlju u Moskvi, pred 6.000 poset – ilaca, nastupio u svetskom džez krem društvu, koje su činili Wynton Marsalis, Natalie Cole, Billy Cobham i Christian McBride. Taj koncert se smatra jednim od najznačajnijih džez događaja u Rusiji, a Igor Butman je dan kasnije od tadašnjeg predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva dobio zvanje “narodnog umetnika”.

Igor Butman je i blizak prijatelj sadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina. Njih dvojica inače, rekreativno igraju hokej u istoj ekipi, a Butman je direktno zaslužan za prvi susret Vladimira Putina i tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, koji je više puta istakao da je Igor Butman njegov omiljeni saksofonista.

Igor Butman je osnivač i direktor festivala “The Triumph of Jazz”, koji se svake godine u najvećim ruskim koncertnim salama predstavlja najznačajnije svetske umetnike.

Butman je vlasnik i umetnički direktor moskovskog džez kluba “Le Club”, otvorenog 1998. godine (u kojem su nastupali i Ray Brown, Wynton Marsalis, Kenny Garrett, Randy Brecker, Al di Meola, Billy Cobham, Take 6), koji je uvršten na Downbeat listu, odnosno među 100 najboljih džez sala na svetu.