Izjava ministra odbrane o Jumku, zajedno sa odgovorom Ministarstva na šest postavljenih pitanja portala VranjeNET, zaslužuje da se nađe u rubrici TNT.


 

Tema je, međutim, suviše ozbiljna da bi se svela na komiku i zafrkanciju, posebno zato što vranjanska tekstilna fabrika sve više postaje sredstvo političke manipulacije ljudima koji su bez posla i perspektive na devastiranom jugu Srbije.

Jumko – kapital, imovina, topovi, haubice…

     Krenimo redom. Jumko je fabrika u većinskom vlasništvu države: prema podacima CRHoV, Akcionarski fond rapolaže sa 21,2, Republika Srbija sa 18,43, Fond za razvoj 16,63 a PIO Fond sa 6,5 odsto akcija, što ukupno čini 62,76 odsto kapitala Jumka; ostatak pripada malim akcionarima, odnosno privatnim vlasnicima.

     Država je iz Jumka odavno morala da ispari, ali, eto, nije. Privatizacija je (još uvek) obavezna, mada su ovde rokovi oduvek bili rastegljiva kategorija, ali o tome drugom prilikom.

     Pitanje je ko je nadležan za sprovođenje privatizacije? To lepo piše u Zakonu o privatizaciji:

     – Ministarstvo nadležno za poslove privrede sprovodi i kontroliše sve postupke privatizacije u Republici Srbiji i obavlja delatnost posredovanja u prodaji javnog i društvenog kapitala i imovine… donosi odnosno predlaže model i metod privatizacije, kao i mere za pripremu i rasterećenje obaveza subjekta privatizacije…

     Dakle, za privatizaciju i sve ono što prati taj proces nadležno je Ministarstvo privrede, a valja reći i to da deo posla obavlja menadžment firme koja se prodaje. Koliko je poznato, model privatizacije Jumka još nije određen, a o merama rasterećenja obaveza, tj. o namirenju poverilaca, da i ne govorimo.

     Kakve veze imaju privatizacija, Jumko i Ministarstvo odbrane?

Nešto ste rekli?

     Zdravorazumski gledano, dati Ministarstvu odbrane da se bavi restrukturiranjem Jumka je isto kao kada bi Ministarstvo privrede određivalo, recimo, količinu i vrstu topova i haubica koje će da koristi srpska artiljerija.

     Elem, šta je po pitanju Jumka uradio naš ministar vojni, koji je politička figura? Došao je u Vranje početkom decembra prošle godine, slikao se ispred kafane na Pržaru sa rukovodstvom fabrike i lokalnim političarima tipa SNS i kazao sledeće:

     – Ministarstvo odbrane ima velikih planova sa ovom fabrikom. U narednom periodu očekuje nas restruktuiranje i osnivanje jednog novog preduzeća koje će se zvati „Jumko-namenska“. Ministarstvo odbrane će u narednom periodu napraviti plan restruktuiranja – rekao je ministar.

     Ova izjava uredno stoji na sajtu Ministarstva odbrane, a to znači da je isključena mogućnost da neko od novinara što ne kleče nije dobro čuo, razumeo ili citirao ministra.

Vranjanci bi rekli – pa oni ne umev ni da ga zgodiv

     Budući da se piše i kaže restrukturiranje a ne restruktuiranje, te da novi Zakon o privatizaciji predviđa nešto što se zove plan reorganizacije, izjava ministra stvorila je brojne nedoumice o namerama koje ova država ima u pogledu Jumka. Logično je bilo zapitati šta se iza brega valja u Ministarstvu odbrane, kakve odluke će biti donete, na kojim zakonskim osnovama, ko će stajati iza njih i kako će se sve to odraziti na zaposlene i poverioce.

     Okasneli odgovor na pitanja koja je tim povodom portal VranjeNET pokvareno postavio Ministarstvu odbrane, međutim, pokazao je o čemu se ovde zapravo radi:

     – Obaveštavamo vas da je HKPK Jumko Vranje nosilac izrade plana restruktuiranja preduzeća – piše u odgovoru Ministarstva odbrane.

     Drugim rečima, izgleda da se ministar vojni šalio tokom posete Vranju, kada je rekao da će njegovo ministarstvo da uradi nešto za šta zapravo nije nadležno. Iliti, bavio se predizbornom propagandom.

Provereni izborni tim

     Nešto smo ipak saznali: glavni teret spašavanja vranjanske fabrike, po svemu sudeći, pašće na stamena pleća predsednika NO Branislava Popovića, generalnog direktora Branislava Trajkovića, a za očekivati je i da će nesebičnu pomoć u tom poslu da pruže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i prethodni generalni direktor Goran Đorđević.

     Vrlo brzo ćemo saznati koja spasonosna rešenja su na stolu. Valja ih pokazati biračima i gomili strateških investitora koji se obrušavaju na Jumko.

     Izbori samo što nisu.

Zoran Radulović