Serija: The Newsroom

Produkcija: HBO (2012/2013/2014)

Režija: Aaron Sorkin

Igraju: Jeff Daniels, Emily Mortimer, John Gallagher Jr, Alison Pill, Thomas Sadoski, Dev Patel, Olivia Munn, Sam Waterston, Jane Fonda

  

Verovatno pamtite film “Svi predsednikovi ljudi” (afera Votergejt), koji govori o ulozi novinara “Vašington posta” u obaranju američkog predsednika Ričarda Niksona. To je neka vrsta video udžbenika o tome kako se pravi velika priča, pa se zato prikazuje u školama istraživačkog novinarstva. Serija “Redakcija” je nešto slično, a “nastavnog” materijala tu ima koliko hoćeš.

Pomoću izmišljene kablovske stanice ACN i emisije “Njuznajt”, odnosno kroz rad voditelja Nila Mekavoja (sjajni Džef Danijels), članova redakcije i vlasnika, pokazano je kakav bedak nastaje oko novinarstva koje želi da stoji uspravno. Zaplet je u tome što glavni junaci, vidi vraga, pokušavaju da se bave relevantnim temama.

U 25 epizoda, uz pomoć velikih događaja kao što su izlivanje nafte u Meksičkom zalivu, ubistvo Bin Ladena, revolucija u Egiptu ili izborna kampanja u Americi, na zanimljiv način je pokazano ono što ovde mnogi iz branše nikada nisu znali, odnosno ono što su neki namerno zaboravili: šta utiče na izbor tema, koliko brdo materijala mora da se pročita da bi se posao završio valjano, kako se biraju sagovornici, na koji način im se postavljaju pitanja, zašto se ponekad odustaje od objavljivanja, šta je neetičko postupanje, kako se štite izvori i kolege…

Nad glavama junaka serije sve vreme lebde oglašivači i famozni šerovi, ali i moćna vlasnica (Džejn Fonda), inače poslovna partnerka političara, koji bi najviše voleli da emisija “Njuznajt”, takva kakva je, ne postoji. Zato se greške skupo plaćaju. Na kraju ispadne da kvalitetno novinarstvo nekako svima smeta, pa čak i građanima koji bi od njega trebalo da imaju najviše koristi.

Naime, “Redakcija” oslikava paradoks koji postoji u stvarnom životu: sa porastom kvaliteta izveštavanja mediji gube popularnost. Kako god, u seriji se insistira na etičkim postulatima profesije, što je gorka kritika stanja u svetskim medijima, upalim u kloaku senzacionalizma, političara i korporacija.

Većina gledalaca sigurno neće voleti i pamtiti “Redakciju” poput “Igre prestola”, recimo, ali običnog konzumenta vesti tera da se zapita šta mu serviraju svaki dan. Ljudi iz ovdašnjih medija, međutim, itekako imaju o čemu da razmišljaju, jer mi se čini da ih niko nije obavestio da je novinarstvo, ne računajući malobrojne izuzetke koji potvrđuju pravilo, u Srbiji izumrlo odavno, pokoj mu duši.

Prikaz sam napisao zbog drage koleginice iz jednog beogradskog medija koja je, koliko me sećanje služi, u nekim novinama ovako prokomentarisala “Redakciju”: jao, nije to ništa, da dođu oni da vide sa čim mi imamo posla. Dušo, mi smo na dnu septičke jame, a to ni sa čim ne može da se poredi.

Z. R.