Večeras u 18 sati ispred gradske apoteke u centru grada po deseti put će biti održani protesti protiv Aleksandra Vučića i vlasti SNS. Građanima će se obratiti potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin


 

Organizacioni odbor protesta „1 od 5 miliona“ uoči desetog okupljanja građana saopštio je da traži hitnu smenu gradskog većnika Dejana Stanojevića koji je pred Višim sudom u Vranju nepravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja za vreme provedeno na mestu direktora lokalne Direkcije za izgradnju.

Odgovoran svako ko je digao ruku za Stanojevića

– Takođe, tražimo ostavke svih odgovornih za imenovanje Stanojevića na mesto gradskog većnika, u trenutku kada se protiv njega uveliko vodio krivični postupak, odnosno, nakon što je on već jednom nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora od dve godine. Ostavke gradonačelnika, predsednika Skupštine i kompletnog Gradskog veća. Smatramo da je svako ko je digao ruku za postavljenje Stanojevića na mesto gradskog većnika, direktni saučesnik, ne samo u činu njegovog nezakonitog postavljenja, već i u svim nezakonitim radnjama zbog kojih je osuđen na dve godine zatvora – navedeno je u saopštenju Organizacionog odbora protesta „1 od 5 miliona – Vranje”.

Protesti protiv aktuelne vlasti na lokalu prvi put su održani 25. januara ove godine, a pokrenule su ih “Građanske inicijative Vranja”. Javnu podršku su do sada pružili gradski odbori Demokratske stranke, Narodne stranke, Srpskog pokreta Dveri, Socijaldemokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Dosta je bilo i Nove Srbije.

10 od 5 miliona razloga

Od početka protesta traži se smena kompletnog rukovodstva Grada, a pored tvrdnje da se “na direktorska mesta postavljaku kriminalci”, među “10 od 5 miliona razloga” navedeno je i to da “Vranje spada u najsiromašnije gradove u Srbiji, da nema novih investitora, da su poskupele cene svih komunalija, da se svi tenderi nameštaju po partijskom ključu, te da su mediji pretvoreni u glasila SNS”.

Građanski protesti protiv vlasti SNS i Aleksandra Vučića, pod nazovom “1 od 5 miliona”, održavaju se svake nedelje u mnogim gradovima i opštinama u Srbiji, a povod za njihovo pokretanje bio je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra 2018.