Predstava “Stojanke, bela Vranjanke” biće premijerno izvedena u ponedeljak, 26. decembra ove godine, u sali Doma vojske u 20 časova. Karte će biti podeljene na dan predstave.


 

U predstavi nastupa 14 glumaca, a glavnu žensku ulogu tumači Jovana Stajić, učenica četvrte godine Gimnazije, dok je glavna muška uloga (Šaćir Beg) poverena Milanu Stevanoviću.

     Pored srednjoškolaca i studenata, u predstavi igraju i glumice vranjskog pozorišta Tamara Stošić, Milena Stošić i Kristina Janjić.

     Predstava “Stojanke, bela Vranjanke” rađena je po motivima pripovetke Borisava Stankovića, a režiju i dramatizaciju potpisao je glumac vranjskog pozorišta Dragan Živković Durge.

     – Namera nam je bila da kroz pozorišni komad ispričamo priču o tome kako je nastala jedna od najpoznatijih vranjskih pesama, koja je uvrštena u našu nematerijalnu kulturnu baštinu. Predstava, međutim, nije samo ljubavna priča s početka 19. veka, već i putovanje kroz društvene i socijalne prilike u Vranju tog vremena. Želimo da našu publiku podsetimo na vrednosti i mane tog doba, na to kako se živelo, volelo i umiralo – kaže Živković.

     Predstava “Stojanke, bela Vranjanke” je realizovana u okviru projekata kulture koje finansira Grad Vranje.

Z. R.