Pozorište „Bora Stanković“ – MAČAK U ČIZMAMA

Režija: Trajče Đorđiev

Dramatizacija i adaptacija: Darko Kovačovski i Nađa Vasileva (po motivima istoimene bajke Šarla Peroa)


Piše: Nebojša Cvetković


 

[Trajče Đorđiev je ime koje nije nepoznato vranjskoj kulturnoj javnosti. Ovaj makedonski glumac i reditelj je redovni učesnik festivala pantomime u Vranju, a oprobao se, veoma uspešno, i kao reditelj Čehovljeve predstave “Tri sestre” na večernjoj sceni vranjskog teatra koja je nedavno uvrštena u selekciju 34. međunarodnog festivala klasike u Lipecku u Rusiji.

Ovog puta Đorđiev je od strane uprave vranjskog pozorišta angažovan na projektu “Mačak u čizmama”, na dečijoj sceni koja je duži vremenski period neopravdano zanemarena iako su deca uvek bila najzahvalnija publika.

Mladi glumci – potencijal koji raduje

U ovoj klasičnoj bajci napisanoj pre više od 400 godina reč je o maštovito ispričanoj priči o najmlađem mlinarevom sinu kome nakon smrti oca u nasledstvo ostaje samo mačak. Ali ne zadugo, ispostaviće se da to nije običan mačak Svojim lukavstvom, snalažljivošću, mudrošću i hrabrošću vrlo brzo je siromašnom mlinarevom sinu omogućio bogatstvo i udoban život kakav nije mogao ni da sanja.

Dramatizaciju i adaptaciju ovog dela uradili su Makedonci Darko Kovačovski i Nađa Vasileva na privremenom radu u Bugarskoj, gde je ovaj tekst imao više izvođenja na lutkarskoj sceni.

Pravo osveženje u ovoj predstavi predstavlja angažovanje troje mladih glumaca, nedavno izašlih iz akademske klupe (u ulozi princeze je Jelena Filipović, kojoj je ovo treći profesionalni angažman, Mihajlu Stojkoviću poverena je uloga Žana, dok se Danilo Mihajlović pojavljuje u ulozi mačka Žilbera). Potencijal koji su ovde pokazali veoma raduje i daje nadu da će vrlo brzo dobiti pravu šansu i na večernjoj sceni.

Bogato pantomimičarsko iskustvo reditelja i te kako se oseća u originalnim rešenjima scenskih pokreta, koji uz baroknu muziku, po izboru samog Đorđijeva, doprinose pitkom čitanju ove klasične bajke.

Ipak, najveću pohvalu zaslužuje scenografija Aleksandra Mihajlovića, koji se u predstavi pojavljuje i u veoma zahtevnoj ulozi kralja. Lepršavom vizuelnom efektu predstave potpomažu i razigrani renesansni kostimi Bobane Stošić.

Nikako ne treba izostaviti i ostale aktere predstave: Marka Petričevića, Bojana Jovanovića, Teodoru Đedović, Katarinu Vasilković i Dušana Tomića koji su bez mnogo teksta, odličnom scenskom igrom i pokretima tokom cele predstave pravili sjajnu naratorsku sponu.

Mačak u čizmama pokazuje pravo lice laži

Pored pojednostavljene sugestije koju ova predstava donosi najmlađima – nikada ne treba bespomoćno očajavati nad svojom zlehudom sudbinom, već da se treba zdušno boriti za parče svoje sreće – ova poučna priča malo starijoj publici takođe govori da spin doktori, ma šta misllili o njima, nisu proizvod današnjeg vremena.

U vreme odvratnog medijskog spinovanja, ova predstava na najjednostavniji mogući način pokazuje pravo lice laži i manipulacija, kao i dalekosežnost odluka donetih na njihovom temelju. No, u predstavi, kao i u životu, manipulisati se može samo onima koji su tome skloni.

Jasna poruka, kada glumci na kraju u amanet nude mačkovo ruho prisutnima u publici, govori da je odluka u rukama svakog od nas.

 

Grad Vranje logo

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Pozorišna kritika“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Grada Vranja.