Očekujemo da kompanija uradi konsolidaciju i poboljša stanje pre privatizacije, koja će biti tokom sledeće godine. Zainteresovanih ima.

   

Ministar privrede Željko Sertić tokom posete Jumku potvrdio je informaciju koja neko veme kola gradom: turski investitor zainteresovan je za ulaganje u vranjansku fabriku. Pitanje je, međutim, da li se pregovara o privatizaciji kompanije kao celine, ili samo o prodaji ili iznajmljivanju pojedinih pogona, što su takođe vesti koje se mogu čuti u čaršiji. U razgovoru za VranjeNET, predsednik Nadzornog odbora Jumka Branislav Popović navodi da je ovo preduzeće poslednjih meseci posećivalo više investitora, i to ne samo iz Turske.

Popović: – Turski investitor posećuje Jumko više puta, razmatra mogućnost organizovanja proizvodnje u određenim pogonima. Takođe imamo posete još nekoliko turskih kompanija, ali dolaze i kompanije iz Poljske, Kine i okolnih zemalja.

VN: Koju vrstu privatizacije oni žele?

Popović: – Dolaze mnoge kompanije, ali ko je i za kakvu privatizaciju zainteresovan znaju nadležne službe, Agencija za privatizaciju i ministarstva. Kompanija prima posete svih zainteresovanih, organizuje obilazak objekata i proizvodnih pogona, ali razgovore o prodaji ili zakupu ne obavlja jer za to nije zadužena i nije u njenoj nadležnosti.

Da li je izabran model privatizacije Jumka?

– Model privatizacije koliko znam, nije utvrđen, i u narednom periodu očekujemo da se izabere privatizacioni savetnik koji će predložiti način i metod privatizacije.

Kada će Jumko biti privatizovan?

– Mi očekujemo da najpre kompanija uradi konsolidaciju i da poboljša stanje pre privatizacije, koju očekujemo tokom sledeće godine. Zainteresovanih ima.

Koliko novca, u koje svrhe i pod kojim uslovima je država u poslednjih godinu dana dala Jumku?

– Država je najviše pomogla Jumku da dobije poslove namenske industrije i takva pomoć znači da se kompanija izdržava radom, a ne socijalnim davanjima. Ove godine nije uzet ni jedan dinar bespovratne pomoći.

U fabrici su nedavno sastavljani spiskovi za socijalni program. Koliko radnika će otići, koliko će to da košta državu, da li su u budžetu Republike Srbije predviđena sredstva za tu namenu i kada će biti završen taj proces?

– Očekuje se do kraja oktobra odlazak oko 540 radnika. Sredstva za ovu namenu su opredeljena iz budžeta svim firmama, i po ovome se odnos prema Jumku ne razlikuje od odnosa države prema ostalim kompanijama u Srbiji koje su u postupku privatizacije.

Zoran Radulović