Odbornici novog saziva gradske skupštine na sednici koja je zakazana za sredu raspravljaće o informacijama koje je dostavila Policijska uprava Vranje: na dnevnom redu biće javni red i mir, kriminal i bezbednost saobraćaja.

U toku 2015. na području grada Vranja broj prekršaja smanjen je za 12,5 odsto, a broj krivičnih dela za 7,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navedeno je u izveštajima Policijske uprave Vranje.

Prema navodima iz “Informacije o stanju javnog reda i mira”, u 2015. godini lokalna policija zabeležila je na teritoriji grada ukupno 252 prekršaja, odnosno 36 manje nego u 2014.

Najzastupljeniji prekršaji u Vranju su “vređanje, zlostavljanje, vršenje nasilja” (90), te “nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje” (66). Do narušavanja javnog reda i mira najčešće je dolazilo na ulicama i u ugostiteljskim objektima.

Na teritoriji grada u 2015. zabeleženo je ukupno 707 krivičnih dela, ili 58 manje nego u 2014, a Policijska uprava Vranje u svom izveštaju konstatuje da se po procentu rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem (76,15 odsto) nalazi na drugom mestu u Srbiji.

Inače, najzastupljenija dela iz oblasti opšteg kriminaliteta u Vranju su razni oblici krađe (krađa, teška krađa, razbojništvo, razbojnička krađa), sa ukupno 226 i nasilje u porodici sa 98 zabeleženih slučajeva. Kada je privredni kriminal u pitanju, policija je postupala u 83 navrata, najčešće zbog zloupotrebe službenog položaja (18) i falsifikovanja službene isprave (16).

Što se tiče stanja u oblasti bezbednosti saobraćaja, Policijska uprava Vranje konstatuje da je broj saobraćajnih nesreća u 2015. smanjen za 10,8 odsto u odnosu na 2014. Prošle godine život na ulicama Vranja izgubile su dve osobe, a 102 su teže ili lakše povređene. Najčešći uzrok nezgoda bila je neprilagođena brzina.

Z. R.