Radnici “Sloge construction” iz Kragujevca i “Vodovoda” iz Vranja započeli su radove druge faze obnove zgrade vranjskog pozorišta, javlja zvanični gradski portal


 

Kako je na konferenciji za novinare rekao gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, iz Insituta Vinča potvrđeno je da je zgrada potpuno bezbedna i da se može nastaviti njena rekonstrukcija, za šta je obezbeđeno 70 miliona dinara.

Hvala Vučiću

– Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim predsedniku Vučiću i državnom vrhu na finansijskoj podršci, kako bi konačno Vranje dobilo savremenu zgradu pozorišta. Vrednost druge faze je oko 70 miliona dinara, a nakon toga sledi treća koja obuhvata opremanje, za šta je potrebno još oko 30 miliona dinara – istakao je Milenković.

On je podsetio da je uoči Nove godine iz nenamenskog transfera Vlade Srbije za obnovu pozorišta bilo opredeljeno 35 miliona dinara, od čega su, nakon izmirenja obaveza prema Institutu Vinča ostala još 22 miliona.

– Do sada smo u rekonstrukciju uložili oko 90 miliona dinara. Prema projektu, pozorišna sala će imati ukupno 255 mesta, a biće obezbeđen i pristup za osobe sa invaliditetom – kazao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Direktor preduzeća Sloga construction Dejan Rangelov izrazio je uverenje da će dinamika biti ispoštovana, a da će na gradilištu biti angažovano tridesetak radnika.

Hronologija

Prva faza obnove vranjskog pozorišta, posle sprovedenog postupka javne nabavke 2013. godine, bila je poverena preduzeću Banković iz Crne Trave, a taj posao završen je na jesen naredne godine.

Stručnaci su nakon toga ustanovili da se u zidovima nalazi oplatol, materija štetna po ljudsko zdravlje, pa je druga faza obnove odložena zbog dekontaminacije, koju su nedavno završili stručnjaci Instituta Vinča.

Prethodni gradonačelnik Vranja Zoran Antić, za čijeg mandata se dogodio skandal, u ime gradske vlasti podneo je u decembru 2015. krivične prijave protiv nepoznatih lica zbog štete koja je naneta prilikom rekonstrukcije pozorišta, a najavljeno je i da će troškovi dekontaminacije biti naplaćeni od krivca za korišćenje otrovnog oplatola. Za sada, međutim, nema informacija o tome kakav je tok tog postupka, odnosno eventualni ishod.