VranjeNET poziva srednjoškolce da napišu esej o svojim precima. Najuspešniji radovi biće objavljeni na portalu i pročitani pred publikom na predstavljanju elektronske knjige “Stare vranjske porodice” krajem ove godine.


 

Šta mladi znaju o svojim precima? Da li znaju ko su oni, čime su se bavili, šta su voleli, čemu su težili? Za portal VranjeNET ta tema je veoma važna, pa zato uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije realizuje projekat „Srpska čaršija na kraju 19. i početkom 20. veka – stare vranjske porodice“.

Smisao projekta je da ukaže na dostignuća predaka, ali i da promoviše opšte humanističke vrednosti (požrtvovanje, odnos prema slabijima, odnos prema pravdi i pravednosti…) koje se razvijaju i neguju unutar porodice.

Pozivamo srednjoškolce da nam se u tom poslu pridruže i napišu esej o svojim precima.

Pisanju bi trebalo da prethodi istraživanje, odnosno razgovor sa starijim članovima porodice (predanja), kao i upoznavanje autora sa porodičnom dokumentacijom (stare fotografije, odlikovanja, povelje, pisma, novinski isečci…).

Okosnica sadržine eseja bi trebalo da budu značajni događaji u istoriji porodice i uloga pojedinih predaka u tim događajima.

Predlažemo da se pre pisanja autori i njihovi nastavnici upoznaju sa objavljenim tekstovima na portalu VranjeNET, u odeljku “Iz vranjskog kraja”, kako bi saznali koje su informacije o životu jedne porodice važne ili zanimljive za širu publiku.

Vaše eseje dostavite u elektronskoj formi na portal@vranjenet.rs.