Ovaj tv šou pokazuje da svuda unaokolo ima mnogo talenata, za bilo šta, da ima roditelja koji znaju šta je crno a šta belo i da svi zajedno čekaju šansu, koja će im se pružiti kad-tad. Malo li je za zemlju Srbiju?

Piše: Zoran Radulović

  

Tata, ‘ajde zajedno da gledamo Pinkove zvezdice – bila je molba koju sam od svoje dvanaestogodišnje ćerke prvi put čuo pre nekoliko meseci. Odmah sam je, ja pametan, odbio.

Kada sam nakon toga u njenim okicama video onoliku tugu, nije mi preostalo ništa drugo nego da o’ladim. Rekoh, ok, šta ću, to je moja ćerka, red je da joj kao tata objasnim neke stvari. Dokonam u sebi – biće to divna prilika da detetu kažem kakvo je to njesra, mislim taj Pink, i taj Željko, i te naše televizije i prateće rijaliti nakaze. Al cvrc!

Sednemo mi tako, i gledamo. Vidim ja, dete uživa, sve zapitkujući: a kako ova devojčica peva, a kako ona, a gde si čuo tu pesmu, a kako znaš koja je to grupa, a kad je to bilo, a šta misliš o ovome, a šta znaš o onome. Onda stvarno, mislim stvarno, počnem i ja da gledam i, što je važnije, da slušam.

Kad tamo, nema ni jednog tona iz silikonskih narodnjaka. Pevaju deca kompletan pop i rok repertoar, od šezdesetih pa naovamo. Da ne poveruješ: Indeksi, Smak, Bijelo dugme, Čola, Josipa, Bjonse, Adel, Madona, Sinatra… Zapravo, čuješ sve one pesme za koje misliš da, ovde i danas, nikome nisu važne. Na Pinku!

Ali polako, nije u tome kvaka 22. Poenta je, usuđujem se da kažem, u nečem što ima daleko subverzivniji potencijal: sve na Pinkovim zvezdicama je javno. Elem, ta deca su vežbala, radila na sebi, pa izašla pred milionski auditorijum i nekakav žiri i pokazala šta znaju! Ko god je gledao ovaj tv šou, mogao je da vidi izvođenja koja su na svetskom nivou. Da, dobro ste pročitali, na svetskom nivou, bez obzira na to što su u pitanju deca. I to na Pinku!

Dobro, ajde ti što si zapenio, izađi pred nekoliko miliona ljudi i pokaži šta znaš! Ili, ajde neka stranački kandidati za bilo koju funkciju javno pokažu svoje veštine (izuzimajući bezočno laganje), pa da ih aklamacijom izaberemo. Bojim se, međutim, da bi tako nešto bilo ispod nivoa jeftine cirkuske predstave.

Šta hoću da vam kažem? “Zvezdice” pokazuju da svuda unaokolo ima mnogo talenata, za bilo šta, da ima roditelja koji znaju šta je crno a šta belo, i da svi zajedno čekaju šansu, koja će im se pružiti kad-tad. Malo li je za zemlju Srbiju? Kad sve sabereš, ispada da baš ta septička jama zvana Pink pokazuje da ovde nije sve propalo, da nade za nas još uvek ima. A šta je to nego neka vrsta subverzije.

Sad ću malo da budem i prorok: pobediće Marija Serdar, Isidora Mitić, Dunja Jeličić, ili Lena Stamenković, tj. kvalitet. Ta deca sa svojih 13-11-10 godina mogu sa uspehom da pevaju bilo gde na kugli zemaljskoj. Ako meni ne verujete, poslušajte nekoliko snimaka, pa ću onda da vam kažem još nešto.

Zašto verujem u uspeh ove dece? Na umu imam vrlo pragmatične ili, ako baš hoćete, pinkovske razloge. “Zvezdice” su, uprkos žestokoj konkurenciji, najgledaniji šou program u Srbiji, a to potvrđuje i broj pregleda njihovih izvođenja na Youtube-u. Iako je mnogo izuzetnih kandidata, pomenute devojčice dominiraju, pa će trijumf jedne od njih biti najbolji dokaz da ništa nije namešteno. Sa tim Pink, verujte, neće hteti da se igra, jer želi veliku gledanost i dogodine. Na drugoj strani, sumnjam da će JelEna, Hari, Goca, Milan i Leontina pristati da stave na kocku svoju reputaciju, ma šta vi o njima mislili. I tako, uz pomoć sebičnih interesa Pinka i članova žirija, doćićemo do najpoštenijeg ishoda, a to je po mom subjektivnom mišljenju, pobeda Marije Serdar. No, živi bili pa videli.

Gledajući slične inostrane šou programe na Youtube-u, shvatio sam da se često već posle prvog izvođenja zna ko će pobediti. Ne isplati se muljanje pred očima miliona. Kvalitet se, jednostvano, u otvorenom takmičenju ne može sputati, bez obzira na to kako neko izgleda.

Primera radi, ovo je prvi javni performans pobednice australijskog The voice za 2013, Karis Eden. Devojka od 19 godina je došla “sa jeleče”, al’ kad je počela da peva, odmah je svima sve bilo jasno.

Ipak, moja omiljena Youtube zvezda je iz X faktora, Sam Bejli. Žena je čuvar u muškom zatvoru, odnosno posao joj je da drži na sigurnom ubice, silovatelje i secikese. Dakle, nije profesionalna pevačica, a većina je ne bi ni pogledala na ulici. Dok ne počne da peva.

U narednom klipu čućete njeno prvo izvođenje pred publikom, a u drugom možete da vidite pobednički nastup, odnosno šta se dogodi kad šoubiz industrija nekoga upakuje kako valja.