Šesti Piano Summer Festival biće održan od 3. do 8. avgusta, a posvećen je dvestotoj godišnjici rođenja Klare Šuman, pijanistkinji, pedagogu i kompozitorki. Svi koncerti su u sali Doma Vojske i počinju u 20 sati, a ulaz je besplatan


 

Prema rečima Zorana Imširovića, osnivača i umetničkog direktora festivala, ovogodišnji Piano Summer festival ima intrigantan moto – “Pijanistkinja sa novčanice” – jer Klaru Šuman većina posetilaca prepoznaje sa novčanice od stotinu nemačkih maraka.

– Niz vrhunskih koncerata sa slobodnim ulazom jedinstven su poklon građanima Vranja. Posle uživanja u izvođenjima, gostoprimstvo i boemski šarm u divnim letnjim večerima predstavljaće idealne kulise za druženje sa gostima festivala. Neizmerno hvala i vranjskoj publici koja od početka, s najvećom pažnjom prati festival! Unapred se radujemo brojnim posetiocima i nezaboravnim trenucima u predivnoj sali Doma vojske – kaže Imširović.

Pokrovitelji festivala su Grad Vranje, Vojska Srbije, Srpska akademija nauka i umetnosti i Radio-televizija Srbije.

Subota, 3. avgust

GULSIN ONAJ

Frederik Šopen – Skerco op. 20 h mol, Mazurka op. 17 br. 4 a mol, Balada br. 2 op. 38 F dur, Nokturno op. 9.2 Es dur, Balada br. 3 op. 47 As dur, Briljantne varijacije op. 12 B dur, Sonata op.58 h mol

Gulsin Onaj je počela da uči klavir sa tri godine. Debitovala je resitalom na Turskom Radiju sa samo šest godina. Uz pomoć posebne državne stipendije studirala je kod Ahmeda Adnana Sajguna i Mithata Fenmena, a zatim i na Pariskom konzervatorijumu, na kojem je diplomirala sa 16 godina, osvojivši prestižnu nagradu Premier Pri di Piano. Nagrade koje je osvajala na vrhunskim međunarodnim takmičenjima uključuju konkurse Margerit Long – Žak Tibo i Feručo Buzoni. Danas je poznata širom sveta po jedinstvenim i senzualnim interpretacijama.

Nastupala je na svim kontinentima u 75 zemalja.

Gulsin Onaj je nosilac titule državni umetnik Turske, a koliko je cenjena, najbolje govori činjenica da u gradu Tekirdaj jedna ulica nosi njeno ime. Rezidencijalni je umetnik Bilkent univerziteta u Ankari, nosilac počasnog doktorata Bosforskog univerziteta u Istanbulu i Hačetepe univerziteta u Ankari. Muzička fondacija Sevda Čenapi 2007. godine dodelila joj je Zlatnu medalju, a 2011. godine proglašena je za pijanistu godine nagradom Doniceti. Rezidencijalni je umetnik države Turske u Kembridžu.

Snimila je oko 20 izdanja koji ilustruju širinu njenog repertoara. Na njima se nalazi muzika Hajdna, Betovena Šopena, Šuberta, Lista, Rahmanjinova, Griga, Sen-Sansa, Debisija, Ravela, Sajguna itd. Gulsin Onaj priređuje i humanitarne koncerte širom sveta, zbog čega je Turski nacionalni komitet imenuje za Ambasadora dobre volje.

Nedelja, 4. avgust

LUIZ GUSTAVO KARVALJO

Klara Šuman –Tri romanse, Robert Šuman –Kreisleriana op. 16, Klara Šuman –Varijacije na temu Roberta Šumana, Brams – Balada op. 10. broj 4, Valceri op. 39, Tri intermeca, Sonata op. 2 fis mol

Rođen je 1982. godine. Studirao je u klasi Magdale Košta u rodnom gradu Belo Horizonte u Brazilu, kod Olega Majsenberga na Univerzitetu za muziku i dramske umetnosti u Beču i u klasi Eliso Virsaladze na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi. Sa dvanaest godina debituje sa simfonijskim orkestrom.

Danas je angažovan kao solista i kamerni muzičar u Americi, Evropi, Aziji i Africi. Nastupa sa orkestrima kao sto su: Simfonijski orkestar Braziliera, Kamerata Salcburg, Novi ruski orkestar i sa dirigentima kao što su Ira Levin, Hauvard Grifits, Evgenij Buškov itd. Kao kamerni muzičar nastupa sa pijanistima Nelsonom Freirom i Eliso Virsaladze, sopranom Elianom Koeljo, violinistima Gezom Hoš-Legockim i Danielom Roulandom. Zainteresovanost za savremenu muziku omogućilo mu je saradnju sa kompozitorima Đerđom Kurtagom, Samirom Odeh-Tamimijem, Serđom Rodrigom, Harijem Kroulom itd. Karvaljo je imao tu čast da se o njemu pohvalno izraze čuveni pijanisti kao što su Nelson Freire i Marta Argerič: “Ono što me posebno zadivljuje je njegovo duboko razumevanje muzike i znanje koje se daleko proteže izvan okvira klavirske literature” (Nelson Freire); “Njegovo sviranje odiše inteligencijom, senzibilnošću i fantazijom” (Marta Argerič).

Gustavo Karvaljo je osnivač i umetnički direktor festivala Artes Verentes u brazilskom gradu Tiradentesu, koji u septembru 2019. godine, obeležava osmu godinu postojanja.

Ponedeljak, 5. avgust

NINO GUREVIČ

Mocart – Varijacije KV 500 B dur, Klara Šuman – Tri romanse op.21, Robert Šuman – Fantastični komadi op.111, Sergej Rahmanjinov – Sonata br.2 b mol, Polka de W.R

Pijanistkinja gruzijskog porekla Nino Gurevič kao ugledni solista i priznati kamerni muzičar nastupa širom sveta. Ostvarila je mnogobrojne snimke za Gruzijski nacionalni radio i televiziju.

Rođena je u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije. Odrasla je u muzičkoj porodici – majka joj je nastavnik klavira, a otac ugledni profesor Vili Gurevič, dirigent, muzikolog i dugogodišnji šef Odseka za kompoziciju i teoriju muzike na Državnom konzervatorijumu u Tbilisiju. Kao četvorogodišnjakinja stiče prva znanja iz sviranja klavira, a diplomirala je na Državnom konzervatorijumu u Tbilisiju. Od najmlađih dana do diplome na akademiji, njen razvoj prati poznati pedagog Edišer Rusišvili, profesor na Konzervatorijumu u Tbilisiju. Studirala je i na Visokoj školi za muziku u Minhenu pod vođstvom profesora Eliso Virsaladze. Pohađala je i master studije za pratnju lida u klasi Helmuta Dojča. Redovno nastupa kao solista i sa raznim kamernim sastavima širom Evrope i Azije.

Lista nacionalnih i internacionalnih takmičenja na kojima osvaja nagrade je impresivna. U pitanju su takmičenja u Tbilisiju, Vilnjusu, Moskvi…

Utorak, 6. avgust

ANI TAKIDZE

Volfgang Amadeus Mocart – Sonata KV 333 B dur, Frederik Šopen – Dva nokturna op. 27.1, op. 15.1, Igor Stravinski – Žar ptica, Robert Šuman – Karneval op. 9

Ani Takidze potiče iz muzičke porodice. Rođena je u Tbilisiju, gde je započela muzičko obrazovanje pri školi za talente a diplomirala je na Državnom konzervatorijumu u klasi profesora Kubutije. Postdiplomske studije nastavlja u Minhenu, na uglednoj Visokoj školi za muziku u klasama Franca Masingera i Helmuta Dojča.

U toku bogate pijanističke karijere nastupala je kao solista i kamerni muzičar. Redovno održava koncerte sa orkestrima kao što su Minhenski simfoničari, Sinfonijskim orkestrima u Nirnbergu, Triru, Dubrovniku, Nacionalnim orkestrom, Filharmonijskim i kamernim orkestrom u Tbilisiju, kamernim orkestrom Ricerkare u Sarbrikenu itd. Sarađivala je sa Vildom Frang, Kim Kaškašijan, Vladimirom Mendelsonom, Andreasom Brantelidom, Hiroiki Ivaki i mnogim drugima. Redovno nastupa i sa svojim ocem, dirigentom Revazom Takidzeom.

Ani Takidze je laureat prvog internacionalnog konkursa “Svjatoslav Rihter” u Moskvi (2005). Nastupala je na značajnim internacionalnim festivalima kao što su Oleg Kagan festival u Krojtu (Nemačka), Gidon Kremer festival kamerne muzike u austrijskom Lokenhausu, Festivalu savremene muzike Jeseni Tbilisija u Gruziji.

Držala je majstorske kurseve na Konzervatorijumu u Džakarti (Indonezija), Konzervatorijumu u Pekingu, Državnom konzervatorijumu i u školi za talente u Tbilisiju.

Sreda, 7. avgust

DRAGANA TEPARIĆ

Domeniko Skarlati – Pet sonata, Aleksina Lui –Fastforward, Franc List – Sonata h mol

Dragana Teparić, je perspektivna srpska pijanistkinja iz Beograda koja je tokom svoje karijere ostvarila niz koncerata u zemlji i inostranstvu kao solista i kao kamerni muzičar.

Muzičko obrazovanje započela je sa 11 godina u Muzičkoj školi „Mihajlo Vukdragović“ u Šapcu u klasi Goare Lazić. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Nevene Popović a Master akademske studije završila u klasi Vladimira Miloševića.

Njeno umetničko dostignuće krasi veliki broj nagrada u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je priznanja iz fonda „Emil Hajek“ kao najperspektivniji mladi pijanista Fakulteta muzičke umetosti, priznanja iz fonda „Stanojlo Rajičić“ za najuspeliji solistički koncert u Galeriji likovne i muzičke umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti u koncertnoj sezoni 2016/2017, kao i priznanje iz fonda „Srđan Grbić“ za najuspešnijeg studenta Fakulteta muzičke umetnosti.

Sarađivala je sa dirigentima Vesnom Šouc i Stankom Jovanović. Nastupala je kao solista sa Kamernim orkestrom RTS-a. Snimila je CD klavirke muzike akademika Ivana Jevtića za francusku izdavačku kuću „Indesens“. Predaje klavir u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu.

Četvrtak, 8. avgust

ZORAN IMŠIROVIĆ

Franc Šubert – Sonata D 960 B dur, Franc List – Posmrtna gondola I&II, Prizivanje

Zoran Imširović je rođen 1979. godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Relativno kasno, sa 14 godina, stiče prvo profesionalno muzičko obrazovanje u Nišu, u klasi Svetlane Korunović i uporedo radi sa Miroslavom Lili Petrović u Beogradu. Godine 1997. upisuje studije u Minhenu, a profesori su mu bili ugledni pijanisti Vadim Suhanov, Majkl Lesli, Gernot Ziber, Roksana Štojbing i Olaf Dresler.

Posebne muzičke impulse i obrazovanje stiče kroz poznanstvo i dugogodišnji rad sa velikim pijanistima kao što su Klaus Šilde i Eliso Virsaladze, a pored toga, usavršava se i na majstorskim kusevima kod pijanista kao što su Rudolf Kerer, Mihail Voskresenski, Amadeus Veberzinke, Georg Sava, Karl Bec, Naum Štarkman, Eliso Virsaladze, Klaus Šilde, Konrad Rihter i Menahem Presler.

Posle završenih studija živi u Minhenu, a slede i koncertni angažmani u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Malti i u zemljama bivše Jugoslavije. Posebno je zapažena njegova turneja Franz Liszt – superstar! i snimci za Nemačku državnu televiziju povodom dvestote godišnjice od rođenja kompozitora.

Kao umetnik koji neprestano traži nove načine da približi muziku publici, 2014. godine inicirao je jedinstven konceptualni projekat Piano Summer. Osim toga, otvorio je koncertnu seriju Classic im Club, a u saradnji sa Modernom Pinakotekom u Minhenu izvodi i Music for Six Pianos Stiva Rajha i nastupa sa poznatim umetnikom Hoseom Marijom Kanom.

Pored velikog afiniteta prema muzici nemačkog romantizma, posebno prema delima Šumana i Bramsa, Imširović u inostranstvu redovno promoviše muziku kompozitora sa jugoslovenskog podneblja. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i redovan gost na brojnim festivalima.