Pod pokroviteljstvom Grada Vranja, Vojske Srbije, Manifakture Štajngreber iz Bajrojta, Srpske akademije nauka i umetnosti i Radio-televizije Srbije, od 1. do 6. avgusta biće održan Piano Summer festival koji je posvećen stogodišnjici od smrti velikog francuskih umetnika i jednog od napoznatijih predstavnika impresionizma. Svi koncerti u Domu Vojske počinju u 20 sati, a ulaz je besplatan


 

Umetnički direktor festivala Zoran Imširović navodi da je moto ovogodišnjeg Piano Summer festivala “Šta je video zapadni vetar…”, te da će publika u Vranju imati priliku da pođe na svojevrsno muzičko putovanje, odnosno da uz svakodnevne koncerte i predavanja o Klodu Debisiju bolje upozna stvaralački opus ovog kompozitora.

– Posebna privilegija za naše goste je prilika da uživaju u interpretacijama umetnika izvedenih na koncertnom klaviru marke Steingraeber, instrumentu nadaleko poznatom po svom plemenitom zvuku koji je svojevremeno oduševljavao Lista, Vagnera i mnoge druge – kazao je Imširović.

Piano summer festival biće otvoren 1. avgusta koncertom na klaviru Zorana Imširovića, a sutradan će nastupiti australijski pijanista Majkl Lesli koji živi i radi u Minhenu.

Za 3. avgust planiran je koncert japanske pijanistkinje Miku Nishimoto. U subotu 4. avgusta nastupiće srpska pijanistkinja Rita Kinka, a u nedelju Novosađanka Sanja Stijačić i Vesna Damljanović iz Crne Gore, koje će izvesti koncert na flauti i klaviru.

Festival se završava 6. avgusta mešovitim koncertom Marije Dinov iz Niša, Jasmine Raković iz Beograda i Milice Marković iz Vranja.

Predavanja o Klodu Debisiju biće održana 5. avgusta i počinju u 14 sati, a govoriće Marija Dinov Vasić, Vojin Jagličić i Sylvie Nicephor. Sutradan, od 17 časova o klavirskoj muzici Dejana Despića će govoriti prof. dr Nebojša Todorović.