U oviru šestog Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 22. i 23. septembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih, biće premijerno izvedena predstava po motivima priče Borisava Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Đorđijeva.


 

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe u predstavi pantomime. Reditelj predstave Trajče Đorđijev navodi da je “Prva suza” možda jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankovića.

– Boru (“Prvu suzu”) prepričavamo pomoću pantomime, malo se potpomažemo plejbekom i muzikom, ali u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i pre svega vranjanskom muzikom. Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost. Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli – kaže Đorđijev.

U predstavi igraju Goran Stojiljković, Leontina Trajković, Miodrag Demirović, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Maja Demirović, Milan Tončić, Aleksandra Demirović, Isidora Demirović i Mirko Stanković.

Brisanje razlika među ljudima

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja P(h)antomfesta, 22. septembra, od 20.10 u sali Doma vojske u Vranju.

Nakon uspešnih predstava „Hamlet“, „Ljubav“, „Omnibus plus“, „Igra“ i „Zamišljeni svet“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodnih pet godina, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime.

Ove godine je P(h)antomfest dodatno obogaćen jakom emocijom jer se radi o predstavi po delu velikog Bore Stankovića, koji je proslavio i prvi u književnost uveo jedinstven vranjanski etnos. Intuitivnom igrom desetoro glumaca, njihovom interakcijom i svešću da se pokretom može iskazati mnogo više nego rečima, pokazaće kako se kroz umetnost u potpunosti mogu izbrisati „razlike” između ljudi.