U Vranju će i ove godine biti održan Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest. Manifestacija počinje u petak 24. juna, u 13 sati, kada će u Američkom kutku govoriti američki pantomimičar Greg Goldston.

U 20 sati u Domu vojske članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih odigraće predstavu ,,Hamlet” u režiji Trajčeta Gjorgieva.

– Nakon četiri predstave napravljene na bazi pantomime i pantomimske tehnike sa članovima MOGN Vranje u poslednje četiri godine, nekako smo skupili snagu i hrabrost, a posebno i odlučnost da ovaj put napravimo mimodramu i ispričamo celovečernju priču, priču o Hamletu, priču koju skoro svako zna i da probamo da svo svoje znanje stečeno u zadnjih nekoliko godina pretočimo u ovaj projekat. Nije bilo nimalo lako, ali je zato bilo veoma uzbudljivo dočarati Šekspirovog Hamleta, bez ijedne reči, bez scenografije, bez rekvizita … samo pomoću govora tela, zvuka muzike i jačine svetla.

Phantomfest 5

Naši glumci su se prvi put u životu susreli sa ovim delom. Ali su hrabro zagrizli i upustili se u avanturu da na scenu iznesu svu težinu čovečanstva koju princ Hamlet nosi na svojim leđima, da iznesu večite teme – vlastoljublja, izdaje, pohlepe, ljubavi … osvete. Tragedija “Hamlet” i njen glavni lik su tokom vremena postali ogledalo ljudske prirode uopšte… Bilo je intrigantno, lepo i uzbudljivo na trenutak zaviriti u to ogledalo – kaže Gjorgiev.

PhantomfestPublici će se potom imati priliku da vidi evropsku premijeru predstave ,,Homo Americanus” rumunskog umetnika Paula Kozme Čimpojerua, što će promeniti vaše poimanje plesnog teatra i redefinisati način pripovedanja. „Homo Americanus“ je američko iskustvo i ujedno i celokupno iskustvo. Koristeći muziku i ples, Paul Čimpojeru strastveno istražuje iskustva rumunskog imigranta u Velikoj Jabuci. Počev od metroa, vinskih podruma, turista, preko gornjeg i donjeg dela grada, on otkriva kroz svoj interpretativni ples kako izgleda probuditi se u gradu koji nikada ne spava i stremiti da se bude deo njega.

U subotu će pantomimičari, po tradiciji, izaći na ulice, ovog puta u Gornju Čaršiju, a performans koji će biti izveden nosi naziv ,,Bakiji u pohode”. Makedonski pantomimičar Meto Janakievski pokazaće koliko je inspirisan koloritnom romskom kulturom i živopisnim ulicama.

Phantomfest

Istog dana, u 20 sati u Domu vojske Greg Goldston izvešće predstavu ,,Glasnije od reči”, koja je hipnotišuća i urnebesna u isto vreme. Autor predstavlja kolaž pantomimskih radova koji ujedno zabavljaju i inspirišu publiku svih uzrasta. Publika se kreće u rasponu od gromoglasnog smeha do potpune tišine, dok on transformiše scenu u zamišljeni svet sa plutajućim kišobranom, neposlušnim šeširom i čak sa naizgled naivnim studentom koji krade predstavu… Njujork Tajms je za Grega Goldstona napisao da predstavlja „vatreni prikaz fizičke virtuoznosti“.

Festival podržavaju PROGRES, Ambasada SAD u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Vranje.