Na osnovu podataka Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do 6. avgusta dnevne temperature će se kretati od 35 do 39 Celzijusovih stepeni, a u nekim krajevima i preko 40. Kako bi se izbegle posledice po život i zdravlje ljudi, Gradski štab za vanredne situacije, naložio je svim javnim preduzećima i ustanovama da preduzmu preventivne mere – prenosi portal Grada Vranja.


 

Neophodno je da se postave cisterne sa vodom za piće i da se obezbedi veći broj patronažnih službi. Formiran je i manji operativni tim koji će pratiti situaciju i preduzimati odgovarajuće aktivnosti.

Služba za vanredne situacije pri Kabinetu gradonačelnika uputila je upozorenje svim građanima, a posebno poljoprivrednim proizvođačima žita, da u periodu žetvenih radova ne pale strništa, te da lako zapaljive tečnosti, goriva i druge materije pravilno uskladište.

Apeluje se i na izletnike da ne lože vatru na otvorenom prostoru pored šuma i na mestima obraslim travom i niskim rastinjem. Ukoliko dođe do početnog požara svaki građanin je dužan da pomogne u gašenju i neutralisanju, odnosno da odmah zatraži pomoć od nadležne vatrogasno – spasilačke jedinice.