Kako analizirati poteze u kojima političke, pa i elementarne logike ne možete naći, kako biti duhovit na stvari do tragedije komične, kako u literarnom zanosu nadvisiti Svevišnjeg i njegove satrape?


Piše: Dragoljub Stevanović


 

Površno gledano, sva ova zaumna dešavanja koja boje političku scenu našeg grada i države (preciznije zemlje, jer za državu ćemo popričekati jošte) trebalo bi da posluže kao odlična inspiracija!

Ali, to se samo na prvi pogled tako čini.

Katatonici

Do kraja smo došli, “obrnuli igricu”, otupeli i oguglali, nemo posmatramo teatar apsurda i, naravno, ništa nam nije jasno! Više nismo ni zombiji, sada smo katatonici, bivši ljudi, funkcionalno komatizovani, sposobni taman toliko da se svakog dana pojavljujemo na poslu, magično stvorimo hranu na sto i kao mantru ponavljamo: pa… biće valjda bolje… Oni koji se iz katatonije prenu, samo gledaju u koju će državu da se evakuišu, videći, valjda, da od nas ostalih, komatizovanih, nema vajde, da nas ne vredi buditi…

Digoh i ja ruke, trudim se da mi vesti iz besvesti samo prođu kroz glavu, prokomentarišem s prijateljima uz kaficu, nasmejemo se, dok oni ne nastave da mi obrazlažu planove za evakuaciju. No, eto, par stvari me je malo prenulo, pa ću to s vama, poštovani čitaoci, da podelim.

Poltronsko kuvalo

Ako ste pomislili na izbor Svevišnjeg za Predsednika Vlade (da, protivno Ustavu, ali u skladu sa voljom njegovom) – nije mi bilo interesantno, a primetio sam da je našim sugrađanima žalnije “Premijerkino” poreklo nego seksualno opredeljenje. Meni je u vezi nje bilo zanimljivo jedino to što je diplomirala na univerzitetu koji se ni ne nalazi na Šangajskoj listi, a masterirala na jednom koji je sedamsto i neki.

Čak me ni neopevano poltronstvo nije iznenadilo jer je pamtim iz čuvenog NALED-a, od koga je napravila stranačko-poltronsku kvaziorganizaciju… ma, nije važno, kuvalo joj je već uručio onaj crveni beskičmenjak iz kruga dvojke!

Keramičar na čelu BIA – što da ne! Je l’ Svevišnji rekao da Bata zna SVE o bezbednosti? Jeste! Prema tome, molim lepo!

Već viđeno u “Crnoj Guji”

Voolin vodi vojsku – ni da me takne! Veliki sam obožavaoc humora apsurda, montipajtonovskog tipa, tako da sam ovakve stvari već viđao u “Crnoj Guji”, Letećem cirkusu, Mućkama … nije mi više ni smešno ni interesantno!

Pozovi “M” radi ruskih migova što ne sleteše na Vidovdan, ni centa od tri milijarde dolara za BGH2O, u Skupštini čitaju tajne podatke iz vojnih odseka, horor priče o gladnoj deci i lečenju SMS-ovima na naslovnim stranama… i tako u nedogled.

Pa ipak, poslušah intervju večitog crnogorskog opozicionara Medojevića za Balkan Info (nađite na Youtube) i, što bi rekli Vranjanci, straˈme uvati! Da je samo 10 posto istina od onoga što je čovek nadugačko i naširoko govorio (sa sve imenima, događajima, dokazima), to bi značilo da jedan najobičniji kriminalni klan drži kao taoce nas sedam miliona, uzurpacijom svih institucija, infiltracijom u sve pore društva, izjeda i uništava državu i narod, zarad najobičnije otimačine (doduše, velikih svota) novca! Posebno skrećem pažnju na deo koji se tiče Beograda na vodi, mnoge stvari će vam se tu razjasniti.

Komandant Zordon, večita inspiracija

Što se lokala tiče, u Mrtvom moru jedino najveći političar pravi talasiće dok se “brčka”, zajebava sve žive, neuhvatljiv na realciji VR-BG, Savetnik PPV-a i političke polovine Predsednika Vlade (jeste, voljom Svevišnjeg Predsednik Vlade je “na dve pole”), i svaki put kad nam svrati izjavi nešto što se danima vrti po glavama nas ovdašnjih.

Eto, na poslednjem Oprem deju (eh, da je poslednji, je l’) Komandant Zordon izjavi kako SPS ulazi u lokalnu vlast, da nesebično podele odgovornost, u septembru… ili oktobru.

Je l’ da da vam se odmah u glavi zavrtela ona: u oktobru biće u novembru, u novembru biće u decembru … i meni, isto! No, to nek si misle oni koji već sumnjaju da će to i dočekati, meni je bila interesantna izjava, koju ću, zbog istorije, morati da citiram:

– Aleksandar Vučić ne vodi političku borbu, Aleksandar Vučić pravi državu.

Vao! Ne zaboravite da dišete! Kad dođem “k sebi”, sledi analiza ove izjave…

Stay tuned for the second part…