Gradsko veće donelo je odluku o zabrani zapošljavanja u javnim institucijama koje zavise od lokalnog budžeta.

Na spisku institucija koje će za prijem novih radnika morati da traže saglasnost gradonačelnika Slobodana Milenkovića nalaze se Gradska uprava, Gradsko javno pravobranilaštvo, Predškolska ustanova, Direkcija za razvoj i izgradnju grada, Uprava banje, Skijalište, Škola animiranog filma, Turistička organizacija, Omladinski savez, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Narodni univerzitet, Narodna biblioteka, Pozorište, Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite i 33 mesne zajednice.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Milenković je rekao da nema dovoljni novca, te da je lokalna vlast uvela mere štednje. Zbog toga četrdesetorici radnika Gradske uprave juna ove godine nije produžen ugovor o radu na određeno veme.

Gradonačelnik je istakao da su ovi ljudi bili angažovani mimo propisa da broj zaposlenih na određeno vreme može da bude najviše 10 odsto od broja zaposlenih na neodređeno vreme.

Na nivou Gradske uprave ostalo je 24 lica sa ugovorom o radu na određeno vreme koji ističe u novembru ove godine. U stalnom radnom odnosu tamo je 236 ljudi.

Sportski savez će biti reorganizovan

Komentarišući glasine o gašenju Sportskog saveza, Milenković je naveo da je dosadašnji način rada te institucije neodrživ. Broj zaposlenih tamo će svakako biti smanjen, a od naredne godine biće uvedeno i finansiranje na projektnoj osnovi.

– Za njihov rad u ovoj godini budžetom Grada je planirano 57 miliona dinara, a oni su do sada potrošili 72 miliona – kazao je Milenković.

Novinarima je rečeno da Sportski savez trenutno ima 32 zaposlena na neodređeno vreme i 20 na određeno.

Slobodan Milenković nalazi se na funkciji gradonačelnik Vranja mesec dana. On je izabran sa liste Srpske napredne stranke, koja je u predizbornoj kampanji obećala da će ukinuti izmišljena radna mesta.

Z. R.