U Čitaonici novosadske Gradske biblioteke predstavljen je roman Zorana S. Nikolića “Smrt za poneti” koji spada u red najčitanijih knjiga tokom 2017. godine.


 

Urednica promocije Vesna Živković obavestila je prisutne da je “Smrt za poneti” jedna od najčitanijih knjiga u Gradskoj bibliteci Novog Sada, te da predstavlja osveženje u tekućoj romanesknoj produkciji, ističući duhoviti odnos autora prema mračnom motivu, prema smrti.

Književnica Milena Letić je u kritičkom osvrtu, pored ostalog, rekla da je fenomen smrti motivisao Zorana S. Nikolića da na prirodan, potpuno ležeran i veoma duhovit, njemu svojstven način psihološki profiliše niz likova čiji karakteri i ponašanje ostavljaju dubok trag u glavnom liku, arhitekti Janku Klindupu, ‘koji nije imao naročite planove za budućnost, događaje iz prošlosti nije nikada pomno analizirao i nije u njima tražio nikakav poseban smisao’.

– To što je često pominjao neke od pokojnika dugi niz godina, šaljivo označavajući sebe kao kolekcionara mrtvih, bilo je, iz njegovog ugla, lični pijetet i brižljivo održavanje njihovih nemermernih spomenika, smatrajući da su, upravo to, pravi monumenti… Odrastanje podseća na ono što je Slavenka Drakulić nazvala – hologrami straha. Krugovi se šire kao oni koji se pojavljuju kad ubacite kamenčić u vodu. Zoran S. Nikolić, prema mom doživljaju i razumevanju, baš tako psihološki profiliše svog glavnog junaka. Strah potisnut u podsvest njegova je odrednica – navela je Milena Letić.

Ona je takođe zapazila da se “lična percepcija smrti iskazana stilom pripovedača koji nije lirik reflektuje u svesti čoveka koji ne može da bude dobro, jer svet u kojem je rođen nije dobar.

– Svaka priča u romanu bi se mogla čitati posebno, ali čitane zajedno, nisu drugo do autorova spoznaja i doživljaj sveta – zaključuje Milena Letić.