Socijaliste unapred amnestiram od odgovornosti i krivice za sve što budu u lokalnoj vlasti pogrešili, naopako uradili ili propustili da urade! I to ne zato što smo prijatelji, već zato što su oni pošteno rekli zašto ulaze u vlast (zbog funkcija, zbog radnih mesta, zbog do u decimalu određenog procenta vlasti). Naprednjaci su ih primili iako nisu morali, te su, samim tim, unapred preuzeli svu odgovornost


Piše: Dragoljub Stevanović


 

Lokalna politika je u proteklih nekoliko meseci bila, znate i sami, mrtvo more. No, pred sam kraj godine, u minut do dvanaest, desio se verovatno najznačajniji događaj na lokalnoj političkoj sceni, od promene vlasti nakon lokalnih izbora na proleće 2016. godine.

Ušli su!

Dobrodošli – Bolje vas našli!

Izdržali su vranjski socijalisti, da parafraziran Najvećeg Sina Naših Naroda i Narodnosti, godinu i po dana (eeej!) bez vlasti, okajali svoje grehe, iskupljivali se na izborima za predsednika Republike i mesne zajednice, pregovarali, molili, obilazili, bili “konstruktivna opozicija” (poštenije je reći razvlašćena pozicija), i, na koncu svega – ušli!

Stekavši tokene pristankom na koaliciju sa radikalima (nemojte mi samo reći da su koaliciju SPS-SRS dogovorili Dačić i Šešelj), nenadjebivi Dačić je odlučio da jedan unovči spašavanjem vranjskog odbora svoje stranke, te je na kraju Svevišnji presekao: dobro, puštaj!

Već sam pisao o tome da ulazak u lokalnu vlast za ovdašnje socijaliste znači preživljavanje, obzirom na klijentelistički karakter i naviknutost najistaknutijih članova te stranke na funkcije i druge sinekure u javnom sektoru.

Pisao sam, čini mi se, i o tome kako lokalni odbor Srpske napredne stranke niko ni za šta ne pita niti zarezuje, te da oni, povodom ovog novogodišnjeg poklona u vidu novog koalicionog partnera, imaju samo da gledaju u šimike i mrmljaju u bradu dobro naučene i već izlizane fraze o dobroj saradnji, “upodobljavanju koalicije” (princip besprizornosti, karakterističan za našu političku scenu), i slične koještarije.

Iskusni, ozbiljni, “namazani”

Šta mi, obični građani Vranja, imamo očekivati od ovog braka iz interesa?

Po moemu, ništa značajno! Jeste da će vranjski socijalisti kudikamo popraviti gradsku vlast, popristegnuti je i, sve u svemu, poboljšati. Ne govorim ovo kao neko ko je nekada bio funkcioner lokalne samouprave, niti kao prijatelj velikog broja članova SPS – poznata je činjenica da su to ljudi iskusni, ozbiljni, te da, za razliku od lokalnih naprednjaka imaju ideju šta i kako treba raditi, te nekakvu viziju kako bi ovaj grad trebalo da izgleda, u srednjem i dugom roku.

Ali, radi se i o ljudima politički prevejanim i “namazanim”, te će biti interesantno kako će sledeće dve godine “vozati” koalicione partnere.

Što se tiče proboja prema republičkoj vlasti i poboljšanja položaja Vranja na političkoj mapi Srbije, od toga nema ništa, jer Vranjanci neće dobiti nikakve nove funkcije na nivou Republike, a poslanik i Savetnik PPV-a neće, zbog nove koalicije, dobiti veću političku težinu u Beogradu.

Cui bono?

Zato život u našem gradu neće biti bolji u narednih par godina. Dobro, neće biti bolji za većinu Vranjanaca, dok će oni malobrojniji vranjski socijalisti da se vrate u fotelje i na “državni posao”, na pozicije koje smatraju svojim prirodnim pravom, kao da im rođenjem pripadaju.

I da vam još nešto kažem, kao Vranjanac, građanin, pa i kao opozicionar: socijaliste unapred amnestiram od odgovornosti i krivice za sve što budu u lokalnoj vlasti pogrešili, naopako uradili ili propustili da urade! I to ne zato što smo prijatelji, već zato što su oni pošteno rekli zašto ulaze u vlast (zbog kojih funkcija, zbog koliko radnih mesta, zbog do u decimalu određenog procenta vlasti).

Naprednjaci su ih primili, iako to nisu morali, te su se, samim tim, unapred složili, preuzeli svu odgovornost (što se mene tiče) i potpisali koalicioni sporazum (kao blanko ček) na kome ne stoji niti jedan princip, niti jedna ideja, nikakav program… Ništa. Samo profana “podela plena”.

vranjski socijalisti

Ponovo u vlasti: proslava u štabu GrO SPS