Treći po redu Internacionalni Nišville jazz teatarski festival, pod sloganom “Tvrđava pobune i provokacija”, održava se od 2. do 11. avgusta u Nišu i deo je Nišville jazz festivala. Za 10 dana trajanja biće prikazano 17 predstava iz sedam zemalja, a tri su premijere


 

Pozorišta iz Norveške, Mađarske, Indonezije, Republike Severne Makedonije, Izraela, Velike Britanije i Srbije će kroz specifičan umetnički izraz pokazati svoju pobunu u sredinama iz kojih dolaze. U četiri dana takmičarske selekcije, od 2. do 5. avgusta, biće odigrano 11 predstava na različitim lokacijama u centru Niša.

Novina je da Nišville ove godine potpisuje i dve koprodukcije koje će premijerno biti prikazane publici.

Šekspir na otvaranju

Prva premijera i prva Nišville koprodukcija “Kako Vam drago” V. Šekspira u režiji Nikite Milivojevića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta je predstava koja otvara festival ove godine.

Druga premijera i koprodukcija Nišvilla je predstava “Ćerke” (“Doughters”), sa umetnicom iz Velike Britanije Džil Grinšald (Jill Greenhalgh), a koproducent je niški Centar za devojke.

Treća premijera je predstava”Kiri i Klodel” Monje Jović u režiji Ivana Jovića – Terirem produkcije i Puls Teatra.

Grad – mesto gde se dešava umetnost

Umetnička direktorka pozorišnog festivala je glumica Maja Mitić koja smatra da je Nišville kao festival festivala odavno prevazišao sve granice i uspostavio nove umetničke standarde za Niš i Srbiju.

– Ceo grad je na neki način jedna velika scena, dakle javni prostor grada postaje mesto gde se dešava umetnost. Postavljamo bine naravno u dobro poznatoj Tvrđavi, ali i na mostovima, trgovima, uz Nišavu, dvorištu Banovine, ulicama. Time festival oplemenjuje grad i nameće neke nove i savremene standarde korišćenja javnih prostora uopšte – kaže Maja Mitić.

Žiri

O nagradama za najbolju predstavu u celini i najbolje korišćenu muziku u predstavi odlučivaće internacionalni žiri. Predsednica žirija je Ana Furse (Anna Furse), rediteljka i profesorka na Goldsmit univerzitetu u Londonu, a članice su Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica kulture na Radiju Beograd i Ana Tasić, pozorišna kritičarka, teatrološkinja i novinarka.