U Nišville press centru će u četvrtak, 9. avgusta, od 18 sati biti održana promocija tri knjige intervjua (“Jazz Reflections” “Jazz Connections” i “Jazz Vibrations) i izložba jazz fotografija hrvatskog novinara Davora Hrvoja. Sutradan, u isto vreme i u istom prostoru, biće predstavljena knjiga Saše Dracha „Priče o jazzu i drugi zapisi“, a u subotu – promocija knjige Davora Hrvoja „Život kao jam session – autobiografija Boška Petrovića“


 

Nišville knjige Hrvoj Jazz connectionsDavor Hrvoj, sigurno najpoznatiji jazz novinar u Hrvatskoj a verovatno i jedan od najznačajnijih na prostorima bivše Jugoslavije, dugogodišnji je jazz promoter. Sarađuje sa mnogim štampanim medijima, autor je specijalizovanih tekstova o jazzu i bluesu u mnogim inostranim enciklopedijskim izdanjima, i član značajnih međunarodnih žirija – između ostalih i onog za dodelu European Jazz Prize. Dobitnik je više priznanja u Hrvatskoj i inostranstvu, a odlukom ministra kulture Republike Poljske 2015. odlikovan je Ordenom časti za zasluge u promociji poljske kulture.

Knjige intervjua sa više desetina najznačajnijih svetskih jazzera

U svojim knjigama “Jazz Reflections” (Radio 101, 2001), “Jazz Connections” (Menart, 2010) i “Jazz Vibrations” (Menart, 2011) objavio je intervjue sa više desetina najznačajnijih jazzera sa kraja prošlog i početka novog milenijuma – što je izuzetan novinarsko-publicistički opus i u svetskim razmerama. U najkraćem, Hrvoj odlično zna i šta treba, ali i kako treba da pita svakog od intervjuisanih, a osim obaveznih uvodnih instant biografija, svako od muzičara je predstavljen i najznačajnijim diskografskim izdanjima. Osim o muzici – i to na stručan, ali pristupačan način čak i onima koji možda tek ulaze u svet džeza – u ovim intervjuima se mogu naći i razmišljanja muzičara o umetnosti uopšte, životnoj filozofiji i stavovima, a autorove napomene i zapažanja naizgled trivijalnih detalja koji se događaju tokom razgovora daju potpuno zaokruženu sliku svakog od muzičara.

Uz predstavljanje ove tri monumentalne knjige intervjua, u istom prostoru i u isto vreme, biće otvorena i izložba Hrvojevih fotografija nastalih širom Evrope od devedestih godina do danas. Ono što Davorove koncetne portrete jazzera izdvaja je njegova bezuslovna posvećenost, ljubav i poznavanje svih nijansi u opusima muzičara koje portretiše – i kada se tome doda i nesporno umeće u “baratnju” kamerom – rezulti su fotografije na kojima je uhvaćena izuzetnost trenutka i stvoren utisak muzičkog toka.

Nišville fotografije Davor Hrvoj

Iz objektiva Davora Hrvoja

Priče o jazzu i drugi zapisi“

U petak 10. avgusta biće predtavljena knjiga Saše Drach „Priče o jazzu i drugi zapisi“ (Sandorf, 2016). Ovaj muzički, književni, pozorišni i filmski kritičar, novinar, urednik, knjižar, antikvar, izdavač i prevodilac impresivnog opusa ovom knjigom potvrđuje da je možda pre svega toga – istinski zaljubljenik i odličan poznavalac džeza. On kroz lične priče koje prate njegovo muzičko sazrevanje iznosi stavove veoma blike svim iskrenim ljubiteljima jazza.

Kritičari navode da je nemoguće čitati „Priče o jazzu i druge zapise“ a ne poželeti što pre poslušati albume o kojima Drach piše: „A piše u opuštenom maniru poznavaoca i insajdera, čas ekstatično ali staloženo, čas euforično i „iskulirano“ – uz obilje anegdota iz vlastitog života i života jazzista sa kojima se susretao. A život i jazz su kod njega neraskidivo isprepletani… Reminiscencije na vrhunske koncerte, fragmenti razgovora vođenih s manje-više ekscentričnim umetnicima, impresije o pojedinim kompozicijama ili albumima, detalji iz biografija legendi jazza, uz intimna, topla, smešna i tužna prisećanja na trenutke provedene sa najbližima i sve to ispripovedano nepretenciozno, neusiljeno, gotovo samozatajno, s prstohvatom samoironije i iskrenog oduševljenja. „Priče o jazzu i drugi zapisi“ osebujna su proza koja čitaoca poziva na jazzerski kreativan pristup životu.“

Nišville knjige BP Život kao jam sessionŽivot kao jam session – autobiografija Boška Petrovića

Davor Hrvoj je i koautor knjige “Život kao jam session – autobiografija Boška Petrovića” (Menart, 2012), koja će biti predstavljena u Nišville press centru 11. avgusta. Boško Petrović je jedan od najznačajnijih, ne samo ex-Yu već i evropskih džez muzičara (vibrafonista, kompozitor, producent, promoter, pedagog, diskograf, vlasnik jazz kluba), koji, nažalost nije doživeo njeno objavljivanje.

“Budući da mi nije uspio izdiktirati sve što smo planirali, neke sam dijelove dopunio intervjuima koje sam prije radio s njim… Naše prijateljstvo počelo je još sedamdesetih godina kada sam odlazio na njegove koncerte što je, između ostalog, uticalo moju zaluđenost jazzom…” – kaže Hrvoj.

Prema Boškovoj želji, u knjizi se govori samo o njegovom životu vezanom za muziku – a i samo u tom domenu, svima koji iole znaju ko je i kakav je on bio – jasno je da je tu bilo “materijala” za bar tri života – što anagažovanju Davora Hrvoja daje još veči značaj. Knjiga donosi i sećanja na njegove susrete s velikanima jazza sa kojima je svirao i družio se, kao I mnogo duhovitih priča iz tog miljea. Rečju, bio je čovek koji je živeo jazz. Uostalom, kako je sam rekao: “Jazz se može naći u slikarstvu, književnosti, u načinu druženja, u izboru pića i lokala, sve je to za mene jazz”.