Nišvil džez festival je uputio predlog Skupštini Grada Niša da donese odluku o kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine i da za tu ideju obezbedi podršku gradova juga Srbije – Pirota, Leskovca, Kruševca i Vranja


 

Prethodne inicijative Nišvila 2011. i 2014. koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti. U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu zahvaljujući pre svega znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala.

Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević procenjuje da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša upravo 2025. godina, kada će Srbija biti kandidat za članstvo ili ravnopravna članica Evropske unije. Takođe, tim Nišvila predlaže da kompletnu investicionu komponentu projekta vodi KLER (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj).

– Dobro osmišljenim projektom moguće je da dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona eura, što bi preporodilo infrastrukturu kulture grada (muzej, novo pozorište, koncertne dvorane, galerije…) a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana. Predlog Nišvila je i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije, Pirota, Leskovca, Vranja i Kruševca, kao partnera na projektu od čijih je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa – zaključio je direktor Nišvila.