Nakon osam godina saradnje, Nišville jazz festival je ostao bez najznačajnijeg sponzora – Naftne Industrije Srbije. To se dešava u trenutku kada je Nišville postao jedan od 10 najboljih evropskih jazz festivala, po mišljenju londonskog lista „Guardian“.


 

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević se zahvalio kompaniji NIS na dosadašnjoj saradnji jer je, ponajviše uz pomoć NIS-a, Nišville i dostigao zavidan svetski rejting, ali je izrazio i žaljenje što kultura više nije u fokusu interesovanja ove kompanije, naglasivši da će festival jako teško nadoknaditi gubitak ovako značajnog sponzora.

     Koincidencija je i da je pre nekoliko godina prethodni veliki partner, kompanija „Filip Moris“ – takođe posle osam godina podrške festivalu – izbrisala kulturu iz svojih godišnjih planova.

     Blagojević je naveo da je Savet festivala usvojio program Nišville 2017. kojim je predviđeno učešće 700 izvođača u sklopu 130 koncerata na 12 bina, ali da će adekvatan finansijski plan, posle otkazivanja NIS-a, teško biti realizovan.