Osim već najavljenih headlinera (Vasil Hadžimanov Band & Bisera Veletanlić, Patti Austin, Csaba Tot Bagi Balkan Union ft. Mike Stern, Al Foster Quintet, Nick West, Alpha Blondy, Del Arno Band, Tom Harrel, Darko Rundek, Rambo Amadeus, Candy Dulfer…) u glavnom programu Nišvila 2017, nastupiće još dosta kvalitetnih i veoma zanimljivih sastava.


 

Program Nišvila otvoriće u četvratak 10. avgusta Nišville Tango Big Band, sastavljen specijalno za ovu priliku od niških muzičara i četvorice eminentnih profesora iz Argentine, a na programu su aranžmani za big bend (čiji su autori gosti iz Argentine) poznatih tango kompozicija. Iste večeri program zatvara orkestar Rock Symphony iz Bitolja koji će uz pomoć Akademskog hora SKC-a u Nišu izvesti program rock i jazz standarda.

U petak će nastupiti verovatno najveća bugarska jazz pevačica – Kamelija Todorova koja će nastupiti uz pratnju trija klaviriste Živka Petrova. Kamelija je osim fantastične muzičke karijere, ostvarila i pregršt zapaženih uloga na filmu, kako u Bugarskoj tako i u inostranstvu, pa je nimalo slučajno zovu “Balkanska Doris Dej”. Istog dana nastupiće i Kvartet Maksa Kočetova, fantastičnog saksofoniste poreklom iz Ukrajine koji već godina živi i radi u Srbiji.

U subotu, 12. avgusta nastupiće i nemački kvartet Die Verwandlung koji predvodi velika nada evropske scene, trubač Frederik Koster (čiji je nastup pomogao Goethe institut u Srbiji), a uz podršku Francuskog instituta i Ambasade Australije – sastavi Festen (Francuska) i Visions of a Nomads (Australija). Program koji je već u najavama izazvao veliko interesovanje džez sladokusaca ali i poštovaoca imena i dela legendarnog Frenka Zape – dolazi iz Slovenije. Big Band Gwerilazz koji predvodi violinista Peter Ugrin (sin poznatog trubača i violiniste sastava September) izvešće program Zapinih kompozicija u aranžmanima za veliki džez orkestar.

Nišvil 2017. Del Arno band

Del Arno Band

Nišvil 2017. zatvara Ivan Kurtić

Poslednje veče, u nedelju 12. avgusta otvoriće sve popularniji beogradski bend E-play, a iz Gruzije dolazi Tbilisi Big Band sa programom džez i bluz standarada, ali i tradicionalnih gruzijskih pesama u džez aranžmanima. Uz podršku Ministarstva i Saveta za kulturu Litvanije (i u saradnji Nišvila i Kaunas jazz festivala) nastupiće i sastav studenata džez akademije u Kaunasu Silent blast koje predvodi njihov profesor i legenda litvanskog džeza, saksofonista Vytautas Labutis. Program će po tradiciji zatvoriti jedan sastava iz Niša. To je ovoga puta grupa Veri Naiss sa kojom će kao specijalni gost nastupiti, takođe niški pevač, Ivan Kurtić kojeg, ako je reč o fuziji romske muzike i džeza – mnogi vide kao jedinog pravog naslednika Šabana Bajramovića.

Kada je reč o podršci stranih ambasada, kao i prethodnih godina, Nišvil je i ove godine imao najveću pomoć od strane Ambasade USA koja je finansijski pomogla nastupe headliner-a sa one strane okeana.

I ove godine, program na Youth bini podržava Delegacija Evropske Unije u Srbiji.