Nepravednom raspodelom ukupnog budžeta Ministarstva, koju dugujemo prethodnom ministru Tasovcu, došlo se do apsurda da 415 muzičkih projekata i festivala u Srbiji konkuriše za dvostruko manji iznos sredstava nego što je programski budžet Beogradske filharmonije.


 

Nišvil jazz festival se se zahvaljuje Ministarstvu kulture i informisanja na ovogodišnjem uvećanju podrške festivalu na 2,4 miliona (u odnosu na prošlogodišnjih 1,25 miliona) iako je to značajno manje nego 2012. godine kada je Ministarstvo kulture pomoglo Nišvil iznosom od 4 miliona – i svakako neadekvatno značaju Nišvila za kulturnu sliku Srbije – kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević.

     Blagojević naglašava da Nišvil nema primedbi na rad komisije Ministarstva kulture, ali itekako ima na nasleđeni model preraspodele finansijskih sredstava na štetu svih muzičkih festivala.

Tasovac i robovanje projekcijama

     – Najznačajniji pozorišni festival (BITEF) dobio je 14 miliona, najznačajniji filmski festival (Kustendorf) – 13 miliona, a najbolje rangirani muzički festival (Mokranjčevi dani) samo 2,5 miliona dinara. A činjenica je da muzički festivali imaju daleko veće rashode, kako tehničke (najam bina, razglasa, rasvete, video produkcije…), tako i kada je reč o honorarima, transportu i smeštaju domaćih i inostranih grupa i orkestara. S druge strane, činjenica je da muzički festivali generišu najviše sredstava za budžet Srbije.

     Nepravednom raspodelom ukupnog budžeta Ministarstva koju dugujemo prethodnom ministru Tasovcu, došlo se do apsurda da 415 muzičkih projekata i festivala u Srbiji konkuriše za dvostruko manji iznos sredstava nego što je samo programski budžet Beogradske filharmonije. A upravo je prethodni ministar Tasovac jasno pokazao kako je moguće menjati budžete svojih prethodnika, pa je svojoj matičnoj kući trostruko uvećao programski budžet (sa 30 miliona u 2014. godini na 90 miliona u 2015.) odnosno – 91 milion u 2016. za soliste i dirigente (a, troškovi plata poreza i doprinosa zapošljenih, kao i materijalnih troškova – dodatno su budžetirani). Da ne treba “robovati” projekcijama prethodnika “uspešno je pokazao” poništivši i Nišvilu prethodno odobrena tri miliona.

Nišvil predlaže

     Nišvil predlaže da se budžet muzičkog stvaralaštva ubuduće makar izjednači sa budžetom filmskog stvaralaštva, a da se, pre svega, odvoje budžeti namenjeni beogradskim projektima i projektima ostatka Srbije, kako se iz godine u godinu ne bi ponavljale situacije da, recimo, svim projektima sa juga Srbije pripadne desetostruko manje sredstava nego Beogradu.

     Ivan Blagojević kaže da se Nišvil posebno zahvaljuje što je na ovogodišnjem konkursu (kroz oblast: Kulturne delatnosti nacionalnih manjina) sa 200.000 dinara podržalo i projekat “Prijatelji Šabanu”, i naglašava da je za osam godina održavanja, ovo prvi put da Ministarstvo kulture sagleda ovaj besplatni uvodni program posvećen sećanju na velikog Šabana Bajramovića.